Money Jars

23 Nov 2015

Bila mulut menjadi puaka, bukan telinga aku ja sakit, hati aku juga terasa pedih ....

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
sebelum start kerja, better tinggalkan satu entry untuk dibaca ...


pasal semalam aku terbaca di oh!bulan cerita mulut puaka seorang nurse, klik sini (well, tidak semua nurse bermulut puaka, maybe dalam Malaysia ni, nurse sorang tu ja la yang bermulut puaka, i hope so), hari ni aku just wanna share my thought juga ...

keep it simple everyone, mulut tu tuhan bagi untuk berbicara .... tapi yang buatkan mulut tu berbicara is the tongue ... dan lidah ni kalau kita perhatikan, diapit oleh sang gigi yang keras giler, walaupun kau dah mati dalam kubur, but your gigi still mampu bertahan lama tak hancur (so sila bayangkan betapa hebatnya gigi kita), dan selain sang gigi, lidah diapit oleh sang bibir yang cantik mulus, so that kalau kau berbicara, patut secantik bibir bicaramu ....

kau kerja, aku kerja, mereka kerja ....
kau stress, aku stress, mereka stress ...
whatelse? ... kita sama sahaja ....

so, kalau kau letih penat becoz of your job/work condition, then kau rasa sakit hati dgn semua yang berada disekeliling, tapi please la jangan kau pindahkan sakit hati kau tu pada orang lain ... orang lain pun mungkin sakit hati pada benda lain, tapi still boleh bertahan, jaga mulut berbicara perkara2 yang menyakitkan hati ....



jom jaga lidah kita elok2, kerana sang mulut berbicara, kadang2 hal kecil boleh jadi hal besar ... hal yang biasa2 boleh dibaiki, boleh jadi parah tak boleh diubati .... sebab tu, tuhan apitkan sang lidah dengan sang gigi dan sang bibir ... semua tu membentuk sang mulut ... 

pendek kata, guna otak untuk berfikir apa yang kita mau bicarakan, bukan guna hati panas baran untuk berbicara ............. p/s: hai hujan, turunlah .... sejukkan hati mereka yang tengah berhaba dan penuh kontang!

Ada orang kisah ka ????

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


"hellooooooooooo, i am back" ...................  kalau anak aku sudah besar, then dia pigi sekolah, then dia balik dari sekolah dan cakap hello, i'm back , mommy .... i'm back , so mesti aku kisah lor ... anak aku kan, mesti mau kisah woooo ..... tu cukup bagus sudah tu, balik dari sekolah atau jenjalan, dia pandai bagitau yang dia sudah pulang ...

kalau dia masuk rumah diam diam, then time tu korang cuma nampak bayang2 someone ada dlm rumah, kang kau ingat orang asing, ndak pasal2 kau ambil penyapu dan ketuk belakang dia ... kalau ketuk biasa2 , selamat wei ... kalau ketuk sekuat jiwa raga, kang naya nnt ....

eh eh , tiba2 pula kecoh buat entry 'hello, i'm back" ni, apasal eh????? hehehehe, just mau info la,  aku balik tulis blog ... blog suka hati aku, so aku tulis kamu baca ja la ok, layan entry suka suka aku ... kalau rasa bangang baca entry aku, korang senyum senyum gembira kan hati sendiri la ...

sebelum tu, adab masuk rumah

1- bagi salam " assalamualaikum " eh, bukan cakap helllllllloooooooooo, i am back ....ni yg utk muslim mcm kita, kalau yang non tu, bagi salam ikut cara korang la ya, aku not so sure salam korang mcm mana ...

2- kalau 3x salam tidak berjawab, korang baliklah rumah sendiri ... tapi kalau tu rumah korang, sila lah masuk dengan hormatnya ...

3- kalau ada mak, sila masuk rumah, dan cari mak korang terlebih dahulu .... mesti ma, itu tanda kita hormat dan sayang mak kan ... tanya la "mak , apa khabar?" , mesti mau jaga hati mak woooo ...

ok, i am back ...nextime, kita stori lagi ... salam semua.


11 Sep 2013

Petrol / Diesel Naik Lagi : Cikgu Aku Memang Bijak Buat Perbandingan Harga!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hermmmm, urrrmmmmmmmm.... bukan mau mengeluh, tapi sekadar gatal tekak .... jadi tengah nak betulkan posisi tekak yang gila2 gatal since last nite ....

hokey, terus jer la ke tajuk blog : Petrol / Diesel Naik Lagi .... kalau 5 tahun dulu petrol naik after few months pilihanraya, ni pun sama juga kan, naik lagi, dan naik dan naik . . . . bila nak turun , tu mmg dalam mimpi ja la kot!

cikgu aku ckp sila comparekan harga minyak dgn singapura dan filipin, harga minya kita CUKUPPPPPPPPPPPP sgt MURAHHHHHHHHHHHH ..... tapi aku cakap kat cikgu aku, tu PERBANDINGAM tak MUNASABAH ........ cikgu aku bengang dapat murid BODOH mcm aku, so dia tanya kenapa tak munasabah ????

eh eh cikgu aku ni, kot kot dia lupa TEORI PERBANDINGAN, so suka2 ja dia mau buat perbandingan antara MALAYSIA negara pengeluar minyak, dengan FILIPIN dan SINGAPUR negara bukan pengeluar minyak ....so, aku ni kan lurus bendul, so aku bgtau la cikgu aku kalau nak buat perbandingan, kenalah dgn yang SETARA DENGANNYA .... MALAYSIA dengan BRUNEI, what say you my dear teacher? harga minyak di BRUNEI jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sangat MURAH berbanding MALAYSIA ..... mcm ni , baru lah MUNASABAH nak buat perbandingan ....

dan cikgu aku lupa, yang lima tahun dulu dia janji takkan bagi aku gagal dalam mata pelajaran BM, tapi lepas lima tahun, sekali lagi dia gagalkan aku ! hai cikgu, sunggu janji haprak betul cikgu ni .... asyik menipu murid jerrrrr ..... teringat pula lima tahun yang lepas janji HARGA MINYAK TAKKAN NAIK, tapi naik juga, then hari tu dilaung2kan sekali lagi KITA TAKKAN NAIKKAN HARGA MINYAK, tapi naik juga ....

lepas ni cikgu, kalau kau nak berjanji, aku yang sekadar murid biasa nak minta cikgu berjanji siap siap buat kontrak dokumen bertandatangan dan bersaksi .... PENAT dah jadi murid cikgu sepanjang hayat, sekali sekala nak la juga merasa dapat tukar cikgu baru ...

p/s: jeles dengan amerika, yang hanya membenarkan presiden yang sama menjadi ketua negara selama dua penggal berturut2! mcm ni baru lah best, sekali sekala dapat merasa perubahan kan kan kan ...

cikgu, bila nak letak jawatan?


lepas ni, aku tak heran kalau ramai yang bankrup akibat kadar kenaikan minyak!

22 Aug 2013

Kemalangan Dashyat Di Genting Highland Mengorbankan 37 Nyawa - 21/8/2013

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post



this few days I was very busy ... seriously tak sempat untuk read any local news ... 

huh! today baru sempat nak on my internet ... sangat TERKEJUT when I read the news about accident in genting highland...37 orang terkorban dan bas yang malang itu dilaporkan kelihatan usang ...

kepada semua keluarga mangsa, TAKZIAH ... dan ALFATIHAH untuk yang terkorban, memang sangat sedih baca the news though none of them are my family members, but still I feel the pain, shock and trauma ....

who should we blame for this? bas yang usang ? keadaan jalan ? pemandu yang cuai???

when things happen like this, think about something to improve the situation .... I don't blame the bus, the driver or the roadway .... just let's figure out how to avoid this things in future ....

mungkin sudah masanya kita menghadkan umur bas awam/persiaran untuk digunakan.... walaupun ujian puspakom dijalankan, tapi mungkin ada kalanya ujian tersebut terlepas pandang menyebabkan kenderaan LULUS untuk digunakan walaupun dah usang.... we are human, we make mistake, but don't do it twice .... 

to all the rescuer team, thanks for your all good and fast service.

4 Aug 2013

Jessica Girls Generation Ada Kembar , Nama Dia Shim Yura

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
google google cerita best, hari ni terbaca cerita seorang gadis yang bijak terpaksa mentransformkan dirinya menjadi cantik gara2 dihina dan dikutuk kaw kaw ... sadis!


shim yura, berasal immigrant US yang berasal dari korea, membuat pembedahan plastik setelah terpilih di dalam rancangan LET ME IN 3 ...

dipetik dari sini, gadis ini seorang yang bijak namun selalu dikutuk, dan resumenya ditolak gara2 kurang menawan!

Shim Yura, an immigrant to the U.S., was described to be an extremely intelligent woman who had once received acceptance letters from prestigious Ivy League universities including Harvard, Princeton, and Columbia. She majored in marketing from the college of her choice. Despite her brilliance, she described her life to be one of suffering and tragedy due to her ugly features.

bias nya ! tapi biasalah kan dunia oh dunia, asyik nak yang lawa jer .. hah! ambik korang, now dia dah lawa giler, ala2 Jessica Girls Generation kan ... mesti naik saham Shim Yura lepas ni ... boleh jadi artist kan kan .... thanks to the plastic surgery technology ... 

korang pernah tak kena kutuk kaw kaw just because korang not soooo beautiful????? 

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting