Money Jars

11 Sep 2013

Petrol / Diesel Naik Lagi : Cikgu Aku Memang Bijak Buat Perbandingan Harga!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hermmmm, urrrmmmmmmmm.... bukan mau mengeluh, tapi sekadar gatal tekak .... jadi tengah nak betulkan posisi tekak yang gila2 gatal since last nite ....

hokey, terus jer la ke tajuk blog : Petrol / Diesel Naik Lagi .... kalau 5 tahun dulu petrol naik after few months pilihanraya, ni pun sama juga kan, naik lagi, dan naik dan naik . . . . bila nak turun , tu mmg dalam mimpi ja la kot!

cikgu aku ckp sila comparekan harga minyak dgn singapura dan filipin, harga minya kita CUKUPPPPPPPPPPPP sgt MURAHHHHHHHHHHHH ..... tapi aku cakap kat cikgu aku, tu PERBANDINGAM tak MUNASABAH ........ cikgu aku bengang dapat murid BODOH mcm aku, so dia tanya kenapa tak munasabah ????

eh eh cikgu aku ni, kot kot dia lupa TEORI PERBANDINGAN, so suka2 ja dia mau buat perbandingan antara MALAYSIA negara pengeluar minyak, dengan FILIPIN dan SINGAPUR negara bukan pengeluar minyak ....so, aku ni kan lurus bendul, so aku bgtau la cikgu aku kalau nak buat perbandingan, kenalah dgn yang SETARA DENGANNYA .... MALAYSIA dengan BRUNEI, what say you my dear teacher? harga minyak di BRUNEI jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh sangat MURAH berbanding MALAYSIA ..... mcm ni , baru lah MUNASABAH nak buat perbandingan ....

dan cikgu aku lupa, yang lima tahun dulu dia janji takkan bagi aku gagal dalam mata pelajaran BM, tapi lepas lima tahun, sekali lagi dia gagalkan aku ! hai cikgu, sunggu janji haprak betul cikgu ni .... asyik menipu murid jerrrrr ..... teringat pula lima tahun yang lepas janji HARGA MINYAK TAKKAN NAIK, tapi naik juga, then hari tu dilaung2kan sekali lagi KITA TAKKAN NAIKKAN HARGA MINYAK, tapi naik juga ....

lepas ni cikgu, kalau kau nak berjanji, aku yang sekadar murid biasa nak minta cikgu berjanji siap siap buat kontrak dokumen bertandatangan dan bersaksi .... PENAT dah jadi murid cikgu sepanjang hayat, sekali sekala nak la juga merasa dapat tukar cikgu baru ...

p/s: jeles dengan amerika, yang hanya membenarkan presiden yang sama menjadi ketua negara selama dua penggal berturut2! mcm ni baru lah best, sekali sekala dapat merasa perubahan kan kan kan ...

cikgu, bila nak letak jawatan?


lepas ni, aku tak heran kalau ramai yang bankrup akibat kadar kenaikan minyak!

22 Aug 2013

Kemalangan Dashyat Di Genting Highland Mengorbankan 37 Nyawa - 21/8/2013

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post



this few days I was very busy ... seriously tak sempat untuk read any local news ... 

huh! today baru sempat nak on my internet ... sangat TERKEJUT when I read the news about accident in genting highland...37 orang terkorban dan bas yang malang itu dilaporkan kelihatan usang ...

kepada semua keluarga mangsa, TAKZIAH ... dan ALFATIHAH untuk yang terkorban, memang sangat sedih baca the news though none of them are my family members, but still I feel the pain, shock and trauma ....

who should we blame for this? bas yang usang ? keadaan jalan ? pemandu yang cuai???

when things happen like this, think about something to improve the situation .... I don't blame the bus, the driver or the roadway .... just let's figure out how to avoid this things in future ....

mungkin sudah masanya kita menghadkan umur bas awam/persiaran untuk digunakan.... walaupun ujian puspakom dijalankan, tapi mungkin ada kalanya ujian tersebut terlepas pandang menyebabkan kenderaan LULUS untuk digunakan walaupun dah usang.... we are human, we make mistake, but don't do it twice .... 

to all the rescuer team, thanks for your all good and fast service.

4 Aug 2013

Jessica Girls Generation Ada Kembar , Nama Dia Shim Yura

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
google google cerita best, hari ni terbaca cerita seorang gadis yang bijak terpaksa mentransformkan dirinya menjadi cantik gara2 dihina dan dikutuk kaw kaw ... sadis!


shim yura, berasal immigrant US yang berasal dari korea, membuat pembedahan plastik setelah terpilih di dalam rancangan LET ME IN 3 ...

dipetik dari sini, gadis ini seorang yang bijak namun selalu dikutuk, dan resumenya ditolak gara2 kurang menawan!

Shim Yura, an immigrant to the U.S., was described to be an extremely intelligent woman who had once received acceptance letters from prestigious Ivy League universities including Harvard, Princeton, and Columbia. She majored in marketing from the college of her choice. Despite her brilliance, she described her life to be one of suffering and tragedy due to her ugly features.

bias nya ! tapi biasalah kan dunia oh dunia, asyik nak yang lawa jer .. hah! ambik korang, now dia dah lawa giler, ala2 Jessica Girls Generation kan ... mesti naik saham Shim Yura lepas ni ... boleh jadi artist kan kan .... thanks to the plastic surgery technology ... 

korang pernah tak kena kutuk kaw kaw just because korang not soooo beautiful????? 

27 Jul 2013

Alvivi Buat Kecoh Lagi, Kali Ni Dengan Bak Kut Teh

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


hi readers ...

huh! kecoh juga pasangan alvivi ni , gara2 gambar ni dorang dpt merasa tidur di penjara ... mesti seronok kan sekali sekala tidur kat dalam sel....

tapi lg best, ramai giler yang bagi respon apabila gambar ni dorang muatnaik kat laman sosial dorang kan, dan serata ceruk dunia start bagi komen memasing .... ada yang tetiba dlm satu saat jadi ustaz/uztazah pilihan ...ada yang dlm sekelip mata dok jd penceramah bebas gara2 gambar ni ...

this is my opinion ok ... >>> gambar ni hak mereka, kerana mereka bukan islam, so mmg tidak salah dorang mkn bak kut teh daging babs tu, dorg tak langgar agama dorang... tp mcm mana pula dgn org kita yang agama sah2 islam, tp boleh minum arak???? antara alvovi yg mkn bak kut teh dan mereka2 yang islam tp minum arak, mana satu yang patut dihukum? atau antara alvivi dan mereka2 yang ponteng puasa (tp mmg dah layak puasa) mana satu yang perlu dipersalahkan???

aku tak sokong alvivi hokey, tp benda ni buat aku tertanya2, kenapa cepat sgt kita nak hukum orang lain, napa tak hukum diri kita sendiri? ooooo, pasal logo halal tu, tu mmg salah alvivi letak logo halal, tp masalahnya, logo halal tu bukan hak cipta terpelihara, so anyone boleh ambil logo tu and letak kat mana2 gambar ..so, itu yang lemahnya kita... kalaulah kita mempatentkan logo halal tu, dan hanya boleh digunakan oleh pihak berkuasa yang bertauliah, so anyone yang guna logo tu harus dihukum, not only alvivi ....

untuk yang beragama islam, just forget about this alvivi and their bak kut teh ... let's allah punish them... lagipun kita kan ada surah alkafirun yang menjelaskan tentang pegangan agama kita dan pegangan agama mereka ...

" lakum dinukum wali yadin "

lepas ni aku harap, logo halal tu dipatentkan dan hanya boleh digunakan oleh pihak berkuasa yang bertauliah, so that hak cipta terpelihara, no one can abuse the logo .... dan satu lagi, bagi umat islam, berjihadlah dengan cara yang baik, stop give emotional comment ... allahlah yang berhak menghukum mereka ... dan aku yakin, hukum allah itu adil.

to alvivi, semoga kamu berdua mendapat petunjuk kebenaran, who knows hari ni kamu jadi dajal , tapi esok lusa allah memberikan kamu petunjuk ... i'm stupid sometimes just like both of you, but i learnt from my mistake, wish both of you do the same ....

alvivi, you are living in malaysia, please behave yourself according to the rules of the country .... otherwise, go somewhere where people can accept your attitude .... are both of you out of your brain? ....

so alvivi, July is yours!

24 Jul 2013

Godaan Syaitan Ketika Bayi Lahir

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

image : google

cerita yang mrs.Dizzy terbaca, mcm best untuk dikongsi bersama ...

GODAAN SYAITAN KETIKA BAYI LAHIR

Ada sebuah hadits, dari Abu Hurairah ra yang meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda;

‘‘Tidak ada seorang bayi pun dari anak Adam yang terlahir, kecuali ia pasti mendapat tusukan dari syaitan sehingga bayi itu menangis dan menjerit karenanya, Kecuali Maryam dan putranya (Nabi Isa a.s.)!!!’’(HR. Bukhari dan Muslim)

Dalam hadits lain, Rasulullah SAW bersabda; ‘‘
Jeritan bayi ketika lahir adalah karena mendapat tusukan syaitan’’ (HR. Muslim)

Dari hadits di atas dijelaskan bahwa semua manusia, entah itu orang tuanya muslim atau tidak, ketika
bayi lahir maka akan didatangi syaitan dan diganggu pada saat dilahirkan. Datangnya syaitan pada saat itu adalah untuk menancapkan tusukan ujung jarinya pada kedua mata anak Adam.

Syaitan menusukkan jarinya tersebut adalah syaitan berharap kelak di kemudian hari, anak Adam
tersebut menjadi pengikut setianya. Matanya tidak bisa ‘‘MELIHAT’’ dengan benar antara yang baik dan yang jahat.

[-] Kebaikan akan tampak menjadi bayang² yang samar sehingga ia akan enggan menuju ke arah
kebaikan tersebut.

[-] Kejahatan akan tampak seperti kilauan cahaya yang sangat meggiurkan sehingga ia akan berlari
untuk menyongsongnya.

Oleh karena itu, Rasululah SAW memberi tuntunan kepada umatnya agar terhindar dari gangguan syaitan pada saat bayi dilahirkan, yaitu;

PERTAMA

Dengan di azankan pada telinga kanannya dan di Iqamatkan pada telinga kirinya. Ibnu Abbas ra menuturkan bahwa Rasulullah SAW bersabda; ‘‘Ajarkanlah kalimat ‘‘Laa ilaaha
Illallahu’’ kepada anak²mu sebagai kalimat pertama yang mereka dengar...!!!’’ (HR. Al-Hakim) Rasulullah SAW juga bersabda; ‘‘Barang siapa yang mendapati seorang bayi yang dilahirkan, kemudian di Azankan di telinga kanannya dan di Iqamatkan di telinga kirinya, maka ia tidak akan diganggu oleh Ummu Shibyan (syaitan yang selalu mengganggu anak kecil)...!!!’’ (HR. Ibn Sunny dari Hasan ibn Akira) Menurut Rasululah SAW; Syaitan akan ketakutan dan berlari sejauh²nya apabila mendengar suara azan.

KEDUA

Hal kedua yang bisa dilakukan pada bayi yang baru lahir adalah dengan dibacakan surat Al-Ikhlas pada kedua telinganya. Imam Muhyiddin Abi Zakaria Yahya dalam kitabnya Al-Adzkar Al-Nawawiyyah menjelaskan bahwa Rasulullah SAW membacakan surat Al-Ikhlas pada telinga anak yang baru dilahirkan.

KETIGA

Dengan mendoakan bayi yang baru dilahirkan. Untuk menghindari bisikan syaitan pada bayi adalah dengan membacakan surat Ali-Imran ayat 36 , dengan maksud untuk memohonkan perlindungan Allah SWT untuk anak yang baru dilahirkan agar terhindar dari godaan syaitan yang terkutuk.


فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُهَا أُنْثَى وَاللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْ وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالأنْثَى وَإِنِّي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وَإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

ertinya;

‘‘Maka tatkala istri 'Imran melahirkan anaknya, diapun berkata; "Ya Tuhanku, sesunguhnya aku
melahirkannya seorang anak perempuan; dan Allah lebih mengetahui apa yang dilahirkannya itu; dan anak laki² tidaklah seperti anak perempuan. Sesungguhnya aku telah menamai Dia Maryam dan aku mohon perlindungan untuknya serta anak² keturunannya kepada (pemeliharaan) Engkau daripada syaitan yang terkutuk...!!!’’


Bacalah doa keselamatan dan perlindungan ini untuk anak Anda;

‘‘Ya Allah, ku mohon perlindungan kepada-Mu untuk anak ini dengan kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan dan kesusahan, dan dari pandangan mata yang menyakitkan’’ amin... (H.R. Bukhari)


~ untuk renungan bersama ~

Cara Mudah Nak Elak Nappy Rash Pada Kulit Bayi

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

image : Google

hello mothers . . .

hari ni saja jer mrs.Dizzy nak cerita2 pasal nappy rash....kalau yang ada baby kecil tu, maybe pernah ada pengalaman baby terkena nappy rash, teruk atau tak teruk, still it is annoying kan ....kesian baby, terpaksa melawan rasa gatal pedih tu, just imagine kalau punggung kita gatal2 , rasa mcm tak boleh nak duduk senang kan.... baby pun mcm tu la juga ...

image : Google

so mothers, kalau kulit baby korang jenis sensitive, jangan pandang remeh hokey...nappy rash ni bukan tak boleh nak elak, boleh jerrrr, tapi depends dgn kita yang mak mak ni rajin ke tak nak rawat anak ....

teringat dulu2 my kazen, dua2 anak dia kena nappy rash yang teruk ...kesian tengok kulit pungggung anak dia, merah gatal, asyik nak menggaru2 jer anak dia...so aku tanya la, awat boleh jadi tang tu kan,dia pon selamba jer jawab, gara2 selalu lambat tukarkan lampin anak... selagi lampin tu tak leaking, selagi tu la dia tak tukar punya, nak jimat kunun ....ish ish ish ...

just imagine kan, nak tunggu lampin leaking baru nak tukar ??? so, kalau baby pakai lampin more than 8hrs tak leaking2 juga, so takkan tak nak tukar kan.... common la mothers .... agak2 la kan the rite time nak tukar lampin, every 4 hours ke, every 5 hours ke.... bukan tunggu sampai leaking!

salah satu cara nak elak nappy rash ni yang mrs.dizzy amalkan sentiasa , everytime nappy changing, sapukan krim anti-rashes kat sekitar kulit punggung baby ok, then baru pasangkan lampin yang baru ... kulit baby akan terhindar daripada kegatalan ruam lampin... setakat krim drapolene yang byk kat pasaraya tu baru sekitar RM11.90 satu tiub apa lah sangat kan, berbanding nappy rash yang bayi korang kena tanggung ....

kalau baby tu boleh cakap, mesti dia bagitau how itchy it is and sangat2 merimaskan....

so mothers, take care of your baby, kadang2 small things tu kalau tak jaga elok2 , can lead to big harm things yang kita tak fikir...

takkan nak tunggu mcm ni baru nak terhegeh2 nak sapukan krim anti rashes...

v
v
v
v
v

image : Google

HAPPY PARENTINGS EVERYONE! cheers ....
let's be a better community

Bila Ashraf Muslim Berbicara

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


wan sakinah bagi hint2 dia ada 'click' dgn ashraf,

kemudian ashraf cakap "cuma dayana saja isteri saya buat masa ini"

sekarang, ashraf dan wan sakinah telah sah bernikah di Bangkok, dihadiri bersama parents perempuan dan sebilangan kecil keluarga kedua-dua belah pihak pada 7.7.13 ytang lalu....

firstly, tahniah kerana mendirikan masjid, semoga kekal ke akhir hayat.

secondly, tertanya2 is it right ashraf kawin kali kedua kerana perkahwinan pertama belum dikurniakan zuriat???? so reasons nak kawin lagi is because berharap can get zuriat??? mcm tu eh??? 

so if the 2nd marriage, still tak da zuriat, how??? itu bukan hak aku nak tanya kan, bukan hak kita nak nilai, tu semua urusan yang maha kuasa ....

nak kawin dua, tiga dan empat, kalau mampu dan ada persepakatan bersama , itu hak masing-masing, mrs. dizzy tak nak komen banyak2...tapi artis oh artis, mmg dah mcm ni la kan artis malaysia ni, tahap nak berterus terang tu mmg belum sampai satu level yang boleh dikatakan PROFESIONAL . . .

tapi kalau bab2 nak menafikan , mmg #1 punya lah.... tak bergoyang pokok cik oiiii kalau tak da angin, unless kau yang goyang2kan sendiri pokok tu...

kan senang kalau ngaku jer ...."yes, aku dan wan sakinah memang saling mencintai, dan dayana masih isteri saya", tak pun "ya, aku dan wan sakinah bercadang untuk berkawin buat masa terdekat, so pls no futher speculation, just wait and see" ...

sentap  semua orang kan! 


22 Jul 2013

Upgrade Seat to Flatbed (Air Asia X) Pada Harga Yang Sangat Rendah Menggunakan Optiontown.Com

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


anyone yang suka fly jauh2 tapi nak berjimat cermat terutamanya dalam mencari tiket penerbangan murah? we all know, Air Asia X is among the best option la kan kalau bab2 tambang murah nak fly overseas , tapi still depends korang nak fly ke mana hokey since air asia X limited laluan kat overseas kan. . .

dah fly jauh2 , mesti korang berharap dapat seats yang best kan..??? kalau dapat seats flatbed, mesti best, fly berjam-jam pon tak kisah, boleh baring2 tidur kat dalap kapal dengan selesa . . . nak tahu mcm mana nak dapatkan seat flatbed dengan kadar yang sangat berpatutan???? serious tak tipu. . .rasanya ramai dah yang tahu kan mcm mana nak dapat flatbed dgn kadar yang murah , tp kalau korang tak tahu, ni la Mrs. Dizzy nak bagitau rahsianya yang dah tak menjadi rahsia dah sekarang ni . . .

Mrs. Dizzy kalau nak beli airticket mesti cheapskate betul, asyik2 nak beli yang promo price jer . . . tapi sayangnya, promo price ni kalau air asia X susah sket nak dpt harga best untuk flatbed . . . .tapi tak kisah lah kan, beli jer harga promo ni , murah ma so jimat manyak my money money money hokey. . . . . . .p/s: tak cukup kaya mau beli tiket mahal !

dah beli promo ticket kat air asia X kan, so terasa mcm nak upgrade seat pigi flatbed pada harga yang super cheap, korang layari laman web www.optiontown.com ok . . . apa yang korang perlu buat, select negara asal korang >>>> malaysia, dan language >>>>english, then klik untuk teruskan, then kat upgrade travel option (UTO), masukkan data yang diperlukan dan klik la show upgrade option ...

so, optiontown ni akan suggest UTO untuk flight korang, then kena buat payment...pay first jer, nnt 1-3 hari , or paling lewat 4 hrs before nak fly, korang akan dapat notification from optiontown samaada upgrade seat korang berjaya ataupun tak . . .ni mcm gambling juga la kan  tak tentu dapat ke tak seat upgraded . . . . kalau berjaya, mmg best la kan, dapat flatbed pada kadar yang super cheap. . . .tapi kalau tak dapat, optiontown akan bayar balik duit korang within 5days after flight schedule korang . . .  

Mrs. Dizzy pun tengah waiting confirmation from Optiontown untuk upgrade seat to flatbed untuk flight ke Seoul, harap2 dapat . . .nnt bolehlah Mrs.Dizzy bertidur-tiduran dengan nyenyak kat dalam flight . . ..p/s: flight ke seoul sangatlah lewat malam, mmg patut kena guna flatbed. . .ngee.

so korang semua pun bolehlah guna Optiontown untuk upgrade seat hokey. . .

20 Jul 2013

Teori Politakus

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post



hari ni aku teda mood nak buat kerja, so elok aku update blog aku yang dah agak byk spider web coz tak update2 kan.....

tetiba aku nak ckp pasal teori politakus. . . .lebih kurang lah dgn teori politikus ... cuma bezanya, teori politakus ni berada pada skala yang sangat kecil, tapi masalahnya teori ni sangat ramai yang guna... kalau teori politikus pula, tu org2 politician jer yang guna hokey, skala besar tapi cuma selected orang jer yang boleh guna pakai!

so apa tu teori politakus? 

jom susuri keadaan kehidupan kita seharian.

kes A 

cik minah mulut tempayan jiran engkau sebelah rumah tu dtg2 rumah ja, nampak lantai rumah tak licin, mulalah dia cakap ...eh eh , kasarnya lantai rumah awak, langsung tak mulus mcm lantai rumah aku...nak tau rahsia lantai rumah licin, senang jerrr, guna lah pembersih lantai cap tikus putih, dijamin berkilat! ....

hah, ambik engkau! dapat jiran mcm ni kan .... dtg2 rumah tak bagi salam, trus memandai pula nak bagi nasihat ttg kehalusan lantai rumah... tapi cik minah ni lupa, lantai rumah dia guna tiles jenama white horse kan, sure la licin berkilat, lantai rumah kau pula setakat papan tak diketam licin, sure la kasar kan....

kes B

ni housemate yang gila dengan produk nak putihkan kulit... ok fine, kau nak kulit kau putih melepak mcm michael jackson, suka hati kau la kan... letak lah bebanyak segala jenis produk, ada aku nak kesah??? tak kesah langsung ....

eh lee ai lin, kulit awak ni kusam la sesangat, tengok mcm kulit aku, putih gebu tau... si ai lin ni mls nak layan housemate dia yang obses dgn produk keputihan, so si ai lin pun dgn secara jujurnya cakap .... oh ya ke patema, kena pakai semua produk ni baru putih eh???? kau ja la yang pakai ok, bagi putih semua kulit tu, aku rasa aku dah cukup putih la ...

tapi si patema ni nak juga si lee ai lin ni try produk tu, so dia tak putus asa nak pujuk kawan cina dia ni guna produk memutihkan wajah .... ai lin, you tengok I beli cream muka cap pelangi ni, kulit I dah start cerah2 tau ... ai lin dah naik bengang kan, so dia ckp tanpa lapik "patema, kulit I ni mmg semulajadi putih, dah nama I pun lee ai lin, ada paham ke tak? you to mix negro, so kalau nak putih sangat daripada you membazir beli produk2 semua ni, baik you buat pembedahan putihkan kulit muka, mcm michael jeksen tu" ....

ni kes budak kulit gelap tak sedar diri nak suruh budak yang sediakala dah putih melepak suruh putihkan muka....

kes C

"eh eh ajira, bayi kamu ni susah sangat mau tidur kan, bagus kamu ayunkan, guna ayunan tu", ni tegur si munah kepada isteri adik sepupu dia .... tapi bagi ajira, membuaikan buyi tu tidak berapa selamat, jadi dia tak nak buaikan anak dia... "it's ok la kak munah, baby ni mmg mcm ni, susah mau ditidurkan, kena urut2 kaki dia, baru dia mau tidur"... tapi si munah ni rasa mcm tak puas hati la kan pasal idea dia tidak diterima pakai....

"kamu ni ajira, baru beranak satu, akak ni dah sepuluh anak tau, semua anak kakak senang jer nak kasi tidur, masuk buai , ayun2kan kejap dah lena tau"....

"tu anak2 kakak kot, tapi my baby ni tak suka dibuai2kan, tak lena dia tidur...dia lagi suka di urut2 kaki, then cepat jer dia tidur...tidur pula just letak atas tilam, tap perlu nak buai2..." jawab si ajira...

"alah bikin penat ja kau urut2 baby kau tu, makan masa mau urut2 ni, buai la bagus, cepat jer baby boleh lena", tambah kak munah lagi

si ajira ni dah mula sakit telinga ..." tu cara akak nak tidurkan anak akak, nak ayun ker, nak lambung ker, suka hati akak la ya.... cara saya lain... tak semua baby suka kena buai, dan tak semua baby suka kena urut untuk ditidurkan... cara kita masing2 la ok..."

.........................................

so get what i tried to tell you about teori politakus?
dapat? tak dapat?

mcm ni lah, teori politakus ni kan kdg2 orang2 sekeliling kita tak senang hati tengok cara kita buat kerja, ada jer la yang tak kena....yang betul semua cara dorang...kadang2 kita ni boleh tertekan dgn hal2 yang mcm ni kan...apatah lagi kalau orang2 sekeliling tu ada hubungan rapat dgn kita, asyik2 nak dia jer yang betul...mcm la dia tu pandai sangat kan...ermmmm, ya la tu, pandai la sangat dgn teori politakus bodoh dia tu!!!!

so, kalau ada orang2 mcm ni sekeliling korang, senang jer...biarkan dia bercakap, suka hati la dia nak cakap kan, tapi korang kalau tak suka, JANGAN IKUT apa yang dia cakap...

kalau dia cakap minum susu tak baik untuk tulang, tu mungkin untuk dia je la kan, korang kalau nak minum susu untuk menjaga pembentukan tulang, ada aku kesah! aku minum je la kan...

kalau dia cakap anak yang darjah lima tu kau bodoh tak pandai buat matematik, biarkan dia ... mungkin anak dia pandai tahap gaban buat matematik darjah lima, tapi dia lupa anak kau lebih bijak buat duit daripada anak dia ... !

kalau jumpa orang2 mcm ni yang suka guna teori politakus, senang jer... tak perlu nak debate2 dgn dia, biarkan dia bercakap byk... lagi byk dia bercakap, lagi naik tahap kebodohan dia ... dan kita yang bijak pandai ni, lebih elok berdiam diri... diam tak semestinya bodoh kan... kalau kita bodoh pun, at least kita diam, so org tak tau kita bodoh.... eh, mcm tu eh?

2PM .... Aku Datang Kepada Mu!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

2pm

kali ni seriously i'm gonna fly ....where where where????

dekat jerrrr .... to south korea!  yahooo ...

wait till the time to come, air ticket is in my hand now.

passport . . .oh passport . . . . kena pigi renew dulu, so ciao bye bye. . .

~end~


26 Jun 2013

Escape School Seperti Ferris Bueller

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Siapa pernah tengok cerita ferris bueller's day out? Recently ada main kat hbo kalau tak silap... Ni filem dah lama dah, cerita tahun 1986 tapi still aku suka...

Ni cerita feris bueller,  seorang pelajar senior sekolah tinggi,  berniat untuk escape sekolah semata-mata mau 'berpoya-poya' dengan gf dia,  sloane peterson dan kawan baik dia,  cameron frye.. Misinya berjaya memperdayakan his dean of student,  his parents and his sister untuk bersiar-siar di bandar besar,  chicago..... 

Korang pernah tak ponteng sekolah time dulu dulu??? Crita ferris bueller's day out ni buat aku teringat time muda2 dulu,  ada hati nak ponteng sekolah tanpa pengetahuan parents... Huhu,  kalaulah parents tau aku ponteng sekolah,  habis kena sebat oleh rotan! 

Dulu dulu thrill ponteng sekolah tak sama dgn zaman sekarang kot... Dulu dulu kita pakat dgn kawan2 ponteng sekolah jumpa kat port biasa.. siap bgtau jam brapa nak jumpa n pleaseeee be punctual ok... **kitaorg mana ada telefon bimbit mcm jaman sekarang nieee**1000x jeles dgn bebudak sekarang... 

Kalau ferris bueller pusing2 chicago,  kitaorang tak de la pula nak pusing2 bandar,  takut terserempak dgn parents kitaorg,  tau2 lah bandar kitaorang kan kecik jerrrr... Manatau terjumpa makcik joyah jiran depan rumah itew,  habis dia bgtau mak.. Kalau setakat bgtau tak pe la juga,  kalau dia bubuh perasa secukup rasa ajinamoto,  errrmmm sedap jer mulut dia mereka cerita lebih2, mmg teruk nnt aku kena kerjakan oleh mak kan... 

So,  kalau korang ponteng sekolah,  apa korg buat??? Kitaorg,  ntah kenapa mcm jd satu kemestian,  mesti nak lepak kat state library,  kalau fikir balik,  bukan ada apa yg best pon kat state library... Selain buku2nya susah gilerrr nak dpt the latest edition,  ermmm paling pon sbb ada aircond kot,  so kitarang pon boleh lah cari sudut2 baekkk punya,  bolehlah zzzz kan... **tak sopan bangat tidur kat dlm library**

Selain lepak kat library,  kitaorg lepak kat tepi pantai cubuk org dating,  hehehe sambil makan jagung rebus dan minum cola... Kdg2 mkn aiskrim apek yg naik basikal menjaja sekitar tepi pantai... Standard perisa aiskrim time tu,  coklat vanila jagung dan jdg2 ada strawberry... Satu scoop 30sen, dua scoop 50sen...aiseh..

ada satu tmpat lg kami lepak,  kat muzium... Haha,  berangan nak cari harta karun!!! 

Oklah readers,  nextime kalau nak ponteng sikul,  apa kata berponteng penuh hemah...takkan asyik2 masuk kedai game jerrr....oppsss! 


post signature

Topeng Muka Anti Jerebu Khusus Untuk Wanita Sahaja

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


Jerebu mmg teruk skarang kat kuala lumpur.. 
Tp yg bestnya,  topeng muka baru telah berjaya direka,  khusus untuk wanita sahaja.... 

V
V
V
V
V



post signature

Masalah Negara

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


Minum milo anda jadi sihat dan kuat

Tu lagu jaman 80an waktu aku kecik2, asal minum milo ja sibuk mau nyanyi lagu ni.. **nyanyi dlm hati diri sendiri,  ngee**

Ok,  back to cerita asal,  aku ndak mau MILO,  aku mau SUSU.. . yes susuuuuu.... Lil'Raf minum susu,  si mommy pon sibuk mau susu.. 

WHY???? 

Pasal aku ada masalah negara,  jd aku perlu minum susu untuk pastikan aku ada tenaga utk berdepan dgn masalah negara dan aku perlu fokus dgn masalah itew.. 

So,  readers... Kalau korang ada masalah sounds like boleh-selesai-tp-mcm-tak boleh, jom minum susu to stay awake.. Tau2la kan,  susu boleh reduce stress level so that you can be more focus.... 


Tu sebab eh budak sekolah dpt susu free???? Aku pon nak jugaaaaa


post signature

24 Jun 2013

Istighfar, Kelebihan & Manfaatnya

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Salam isnin semua... Just wanna share a good knowlege that I read yesterday... It's about ISTIGHFAR...  dlm sehari,  berapa byk sgt kita beristighfar????  tepuk dada tanya iman lerr jawabnya...


Kelebihan dan manfaat istighfar

1) menggembirakan allah - allah sgt suka kpd hambanya yg bertaubat

2) dlm surah al baqarah ayat 222, allah berfirman sesungguhnya aku menyukai org yg bertaubat dan org2 yg mensucikan diri

3) istighfar boleh menyelamatkan kita drpd api neraka

4) dinyatakan di dlm surah ali imran ayat 135-136
Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui. Mereka itu balasannya ialah ampunan dari Tuhan mereka dan syurga yang di dalamnya mengalir sungai-sungai, sedang mereka kekal di dalamnya; dan itulah sebaik-baik pahala orang-orang yang beramal.”

5) syaitan berputus asa untuk menyesatkan org yang sentiasa beristighfar

6)  Rasulullah bersabda, "Barangsiapa yang senantiasa beristighfar, maka Allah akan memberikan kegembiraan dari setiap kesedihannya, dan kelapangan bagi setiap kesempitannya, dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangka.”(HR.Abu Daud, Ibnu Majah dan Ahmad).

7) istighfar boleh membersihkan hati manusia yg telah melakukan dosa

8) istighfar boleh menghindarkan diri daripada menjadi zalim

9) istighfar memurahkan rezeki manusia dengan menghapuskan dosa-dosa yang menghalang rezeki,  memberikan anak dan menurunkan hujan

10) istighfar menjadikan manusia lebih beruntung

--------------------

Kita hanyalah manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan dosa,  namun Allah SWT maha pengampun,  lagi maha mengasihani.... Kadang2 kita berasakan hidup kita terlalu banyak masalah, atau terlalu sempit rezekinya,  jadi marilah kita sentiasa bergantung kepada Allah SWT... Bacalah ISTIGHFAR dengan banyak dan sentiasalah utamakan Allah SWT dihati kita... 

Jangan lah bergantung selalu kepada manusia lain,  tapi bergantung lah kepada ALLAH SWT... Ingatlah ALLAH SWT, pasti ALLAH SWT akan bersama kita.. Insya Allah... 



post signature

22 Jun 2013

Letak SIGNATURE Sendiri Di Blog Entry

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Hello semua... Di hari yg sunyi mcm ni,  elok share ilmu2 yg baik kan... Jom buat signature untuk setiap entry yg korg buat kat blog... Suka tak???? **riang ria ala ala giyomi**... 

So,  mcm mana nak buat eh? Ekceli,  ada byk cara boleh buat,  terpulang korg nak yg mana... Lgpun kan,  dah buat2 tak jd,  so kena bersabar n cuba lg hokey...

OPTION #1

1) buka web mylivesignature,  klik sini jer
2) klik START NOW
3) ada 4 pilihan kan.... Klik using the signature creation wizard

4) then,  boleh la start creat signature korang...
Boleh pilih jenis tulisan,  warna tulisan,  n kalau nak background tu transparent,
klik box dgn word transparent tu hokey.. Dah hampir siap pun kan...
5) sekarang,  scroll ke bawah sikit,  dan jumpa ayat ni
Want us to animate this signature
Want to download this signature
Want to use this signature

6) klik "want to use this signature" tp download juga hokey the signature. 
Penting utk download signature,  kot2 option#1 tak jd,  so kita akan guna option #2
7) so,  click generate html

8) pilih code html yg berkenan kat hati korang.... Sila rujuk example yg diberi di web yer...
9)  copy html tu then paste yer.... Paste kat mana????? 

10) pigi kat blog korang,  buka dasboard > template > settings > post and comments > post template > add > paste code tu dan save settings hokey... Siap. 


OPTION #2
Alamak,  option satu tak jd lahhhhhh.... Hokey kita ulang jer semua step smpai siap signature tu kena create,  then download jer signature tu....

1) lepas dah download signature,  go this web imageshack.us,  klik jer sini
2) sila register n then sign in... Alah bukan lama pun nak register,  cuma masukkn email n password jer
3) nampak tak butang upload kat corner sebelah kanan tu???? Klik upload
4) dah upload gambar signature korang?  Dah kan,  so click link URL yg diberi tu

5) buka dashboard > template > settings > post and comments > post template > add

6) copy dulu html kat bawah ni kat dlm add box tu


post signatureSIGNATURE LINK
" style="width : NaN%; ">

7) dah copy?  Then masukkan url yg korang dpt dari image shack tu td kat tulisan SIGNATURE LINK tu...

Mcm cth kat bwh ni:


post signaturehttp://imgxxx.imageshack.us/img442/8831/tkz.png
" style="width : NaN%; ">
8) dah siap,  so bolehlah save settings hokey...

Selamat mencuba!

post signature

Harta Simpanan Syurga Untuk Kita Ambil Dan Amalkan

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Salam hujung minggu semua,  wishing you all are happy n having great weekend time!

Just wanna share some good knowledge,  tentang harta simpanan syurga... Pernah terbayang tak mcm manalah rupanya harta simpanan syurga ni????

Kalau kita la kan,  ada harta yg kababom,  sure kita jg elok elok kan.. Mana mau share2 bg org pakai kannnn... Kalau kau ada handbag channel yg ori harga ribu raban tu,  ermmmm i tell you,  takkan korg nak bg pinjam kat org kan even to your very own BFF.. hehe

Indah ker harta simpanan syurga ni??? Dah nama pun harta ni milik syurga,  pasti tak dpt dibayangkan keindahannya kan.... Siapa nak harta ni?? Sesiapa pon boleh dpt tau harta ni,  terpulang jer korg nak ke tak nak....


Inilah harta simpanan syurga yg Allah berikan kpd penduduk bumi,  dan bunyi ayat ni mcm ni... 

LA HAU LA WALA QUWATA ILLA BILLAH

Dan maksudnya???? 

Tiada daya untuk berbuat dan melakukan sesuatu melainkan dengan izin Allah

Ini adalah zikir yg elok untuk diamalkan setiap hari.  Insya Allah setiap urusan dan apa juga permasalahan  kita akan dibantu Allah.... Amin. 


post signature

20 Jun 2013

Apa Patut Buat Bila Suami Tak Balik Malam?

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Opsssss,  tajuk entry punyalahhhhh kababom gitewwww...apa nak buat eh kalau laki tak balik mlm ni?.... Bolehlah aku kluar berpoya poya,  ahaks!  Sungguh tak sukaaanyaaaa :-[ :-[ **mood rindu mr. Husband jap**

Lil'Raf oh lil'Raf,  sleep my baby sleep..
Daddy is not coming home tonite,
sleep baby sleep,
Don't cry don't cranky....

Lullaby for lil'Raf,  harap mlm ni tak der la si kecik ni nangis yer...
Biasanya kalau shift mlm ni,  mr. Husband yg take over, so si mommy boleh la tdur tanpa gangguan,  kecuali kalau mr. Husband balik kerja lewat mlm ermmm tu mmg aku job aku lar layan lil'Raf... Best juga main tukar2 shift ni,  at least ada la jg tolak ansur kan dlm hal jg baby.... Yer la kan,  serius penat jg baby,  lg2 kalau no support drpd MR HALF....

so mommy-daddy-to-be,  jgn gaduh2 nnt yer bab nak jg baby... runding elok2, mesti bertolak ansur sesama sendiri.... Yg si ibu,  yer lah tengah pantang kan,  badan kena jaga... no angkat yg berat2, tp jgn bg alasan pula itu ini tak boleh buat.... Takkan lah setakat nak cuci kain tak larat.... mesin basuh tu kan setakat petik punat2 kat dashboard tu jer.... Senang kan.

Yg si daddy pula,  hokey mmg sgt difahami korang kuar kerja,  penat kerja tp tu bukan alasan tak nak tolong jg baby.... Balik rumah jer,  cepat mandi then jaga baby,  so wife boleh masak mlm,  kemas kain,  kemas apa2 yg patut.... Timban rasa sgt penting time ada little baby ni....

Kalau baby nangis tengah mlm nak susu,  tu mmg dah tugas si mommy kena breastfeeding kan baby,  tp kalau baby cranky grumpy,  si daddy silalah bgn juga,  tlg pujuk2 si baby yv tengah tak selesa,  kot2 baby kembung perut ker....

Dan si mommy pula,  kalau mr. Daddy dah tlg jaga baby ker,  masak ker,  cuci kain ker,  tak salah ucap THANKS kat mr. Daddy hokey.... SO SWETTTTT kan **mcm aku ler tu with mr. Husband,  ngee**...

Hokey,  mlm ni mr. Husband tak balik,  harap2 my lil'Raf tak grumpy2 tengah mlm... Wish lil'Raf have a good goodnite sleep.  And to my mr. Husband,  buat kerja elok2 yer,  make sure take your dinner jg... Kerja tu kerja jg,  tp jgn lupa pula nak mkn,  nnt tak pasal2 kena sumpah oleh sang perut....;-)

Gudnite people,  lil'Raf dah sleep well,  so mommy pon nak tdur la juga.... B4 masuk tdur,  jgn lupa baca doa tdur,  ayat kursi dan jg 3Qul yer... Semoga tdur anda selamat dr gangguan dot dot dot,  ngee :-D

post signature

Cinta Yang Bertambah

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Happy thursday,

Lil'Raf dah rehat, nyenyak jerrrrr dia tidur..semlm meragam semcm jer, liat sgt nak tdur, tp aku layan jer la ragam lil'Raf, walaupun penat, mata dah sepet2 nak tdur lastnite, tp lil'Raf still rancak  in... Nnt kalau lil'Raf dah besar, mesti rindukan saat2mcm ni....

So when you still have time to spend with ur little ones, try to enjoy the together hokey... Once baby grown up, mesti rindu suara riuh rendah mcm ni kan....

Lil'Raf skarang loves kicking his leg, kalau layan dia main ermmm mesti suka gerakkan kaki dia, n aku suka jer bg dia tendang2 my tapak tangan... Ni boleh tolong kuatkan otot kaki bayi.. Lil'Raf ni mmg suka menendang, dulu kat dlm perut pon mmg aktif ler sesgt nak bergerak, smpai one time tu doktor nak scan perut, tp jenuh nak scan coz lil'Raf tengah pusing2 tak duduk diam, tpaksa doktor tu tunggu about 20minutes barulah dpt scan... Lil'Raf nakal eh, saja tak nak bg doktor pegang tummy mommy yer...

Preggy mommies, be happy ya... Tempoh mengandung is one of the best experience tau... I loike! Nnt dah ada baby, lg best...bukan jer kita happy tengok how sweet our babies are, tp bertambah2 jglah kasih sayang kat dlm family kita...


19 Jun 2013

Letak Widget Sharing Button, Tweet Di Blog

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Hello hello.....

Sekarang ni kan,  mmg pengetahuan d hujung jari jerrrrr.... Mmg best boleh godek2 google,  i loike.... Si mommy ni almaklumlah baru jerr ada hati nak cantikkan blog (jeles tengok blog cute2 mcm cik epal,  cik lyssa gitu),  so terpanggillah juga nak letak widget yg penting blogger patut ada....

So kita pon belek2 byk tutorial yg ada kan,  tp bab2 nak copy paste ni kdg2 tak jd,  lg2 mommy ni kan mmg fail HTML... so kita google yg simple2 jer la mcm nak letak LIKE BUTTON,  TWEET BUTTON,  etc....

Mmg aku suka jerrr letak benda2 ni kat dlm my blog writing...

Jom install widget ni... 

Caranya,  korang go to this link,

https://www.addthis.com/get/sharing?clickbacks=1&type=bm&bm=tb8#.UcFAUH3mjMI

dah buat? Nampak tak tulisan tertera
GET SHARING BUTTON

Lepas tu korang pilih ler mana yg sesuai korang nak.... Ada utk blog,  wordpress,  joomla,  etc... 

Then,  bolehlah click SELECT STYLE

Lepas tu,  boleh la click INSTALL BLOGGER WIDGET.... 

Tp make sure korang log in dulu blog korang.... 

Dah install,  click la preview,  kalau suka then bolehlah SAVE CHANGES kan kat blog LAYOUT... 

Happy blogging,  cheers! 


Cerita Morning Sickness Aku

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Lil'Raf sleep soundly,  so si mommy boleh lah happy2 buat kerja sendiri ka...hapy jer bil tengok lil'Raf semakin membesar... mmg best jd mommy ni... Kdg2 mcm tak caya jer aku dah ada anak....

Flash back jap time kita pregnant lil'Raf....the  1st trimester... Ni time2 kita morning sickness mengidam mcm2 kan... Ada yg kena morning sickness teruk kawkaw, jap2 muntah,  mual sepanjang hari,  etc....

Time 1st trimester,  aku mmg suka sgt mkn sunkist,  boleh badmood kalau tak dpt mkn sunkist.... bg aku sunkist adalah mkanan yg plg sedap time tu.. so,  pendek cerita sunkist dibawa ke mana saja.... sama ada time jenjalan, outstation,  long ride every weekend ke,  sunkist ni ttp ada...

Dah 5wks pregnant mcm tu,  aku tetiba jer rasa mengidam soto daging **pelik,  spjg aku membesar ni,  kalau mkn soto,  aku cuma mkn soto ayam.... mmg soto daging tak sentuh lgsung coz perut aku ni tsk tahan mkn daging,  rasa panas semcm jer asal dah mkn daging**....

Jd bermulalah episod masuk kedai makan keluar kedai makan semata2 nak cari soto daging yg SEDAP.... mr. Husband la yg jd mangsa kena drive keliling kota utk puaskn hati si isteri dia ni.... Tp dlm byk2 kedai,  ada 3 kedai jer yg mmg jd pilihan hati... Mmg puas hati mkn soto daging kat sana **mcm rasa nak pigi mkn soto la pula time ni jg,  ahaks**...

Satu lg yg aku ingat time 1st trimester tu,  aku pon mcm kebiasaan wanita mengandung,  ada rasa mual tp tak der la smpai muntah2....so mcm mana nak hilangkan rasa mual,  tips aku senang jer...

Hilangkan rasa mual ketika mengandung:

1) makan krakers...sediakan siap2 krakers dlm container yg mudah dibawa ke mana2.. Pilihan krakers aku time tu semestinya jacob's original dan juga weetameal... Sgt2 membantu mengurangkan rasa mual...
2) minum air madu dan mkn kurma.. Ini pun membantu juga....
3) mkn asamboi....

P/s: since time aku pregnant aku tiada alahan pada segala mcm bau,  so rasa mual aku time pregnant kira tak der la teruk sangat,  tips yg aku bg ni pon based on my experienced yer.. Maybe lain org lain ler caranya nak hilangkan rasa mual tu... Tp kalau nak try my style,  sila2lah yer,  kot2 boleh tolong hilangkn mual preggy momma...

Ada satu benda yg aku tak SUKANYA time 1st trimester tuuuuu..... >>>>>gosok gigi..... Serius i hate the toothpaste taste hokey,  mmg menyampah... Ntah brapa kali kena tukar toothpaste,  nasiblah gigi aku ni tak rosak coz mls nak gosok time tu... Ngee...

Morning sickness korang pula mcm mana? Biasa2 jer ke ataupun mmg teruk giler?.. Anyway,  preggy momma,  jgn lupa jaga kesihatan yer.... Cheers selalu,  ceriakan hari kamu,  no no STRESS yer.


Cerita Aku Dan Sunkist

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Teringat time pregnant lil'Raf last year,  waktu muka2 pregnant (time tu tak tau pon aku ni dah pregnant,  ahaks) akan jd kebiasaan asal bgn pagi jer nak breakfast,  mesti buka fridge and cari sunkist...benda pertama aku nak mkn mesti sunkist... **hokey,  aku mmg suka mkn sunkist b4 this,  so bekalan sunkist mmg slalu ada kat dlm fridge **

Lepas breakfast,  mesti rasa nak berguling balik kat tilam... Ish ish,  buruk benar perangai yer,  dah jd isteri org still boleh bersenggang ikut suka hati aku... So,  after a while bila dah tahu kita ni pregnant,  benda yg aku risau is how if i've terrible morning sickness? Nnt nak minta itu ini yg pelik2, naya pula mr. Husband nak kena carikan...

So,  bermulalah journey aku menggodek segala info ttg morning sickness.... Ada yg bgtau nnt boleh muntah2, tak suka certain bau,  nak mkn mcm2, mual mual,  etc....

Nasiblah dkt area rumah ada kedai borong buah,  so mmg every week aku borong buah... serius murah,  penuh fridge rumah dgn buah,  nasib mr. Husband tak komplen fridge penuh sampai nak letak benda lain pon kena berasak2...aku borong semestinya sunkist,  grapefruit,  apple, grape,  kiwi,  strawberry dan lemon... Kdg2 kdai borong tu siap ada promo jual yogurt murah... wow! buat mata aku ni bertambah keranjang la jadinya.... **tak hengat dunia si mommy ni kan**...

Kdg2 mr. Husband perli 'takkan mkn buah import jer?' sambil jeling2 kat buah yg byk dlm fridge...
Hehe,  aku biasalah mesti bg jawapan vogue 'local fruit mahal tau,  pisang sesisir dah rm5, tp isi berapa kerat jer'....

P/s: ada yg pesan at aku,  jgn mkn sunkist selalu,  tak elok... Tp ada aku kesah! dah elok2 mkn buah baik utk dptkn fibre,  tak der la aku nak sembelit2 nnt.... Hurmmmm... Satu lg,  sunkist kan kaya dgn vit. C,  so secara tak langsung boleh cantikkan kulit,  ngee.

Cekitdout... Khasiat sunkist **godek frm google**

1) kaya vit. C
2) memperbaiki daya tahan badan
3) baik utk kesihatan hati : mengandungi folat,  pektin,  kalium dan fitokimia
4) membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi

So, takde sebab kita yg preggy2 ni tak boleh mkn sunkist kan... Kalau dok dgr org ckp sunkist tak bgus for preggy women,  abaikn jer...

 ~disclaimer~ jgn mkn sunkist kalau alergi dgnnya,  boleh membahayakan kesihatan.

18 Jun 2013

Elakkan Bayi Kembung Perut

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Lepas mandi n susukan lil'Raf,  dia tidur nyenyak til now,  dah jam 11am yer.... Best je lil'Raf tdur kat portable rocker dia... Aku pula duduk santai sebelah lil'Raf,  dia gerak jer sikit aku goyang2kn rocker dia... Selesa yer baby sleep on ur rocker siap ada fungsi getaran,  bdn pon sedap diurut... **teringat pula kerusi urut berbyr kat mall,  kan best kalau mampu dimiliki,  boleh juga manjakan bdn mcm lil'Raf... **

Gmbr tak dpt upload,  wait till my laptop kembali ke pangkal jalan,  then only could upload some nice pics... Hampagas this Note unable to upload gmbr in blog... Uwekkkk....

Lil'Raf busy zzzzz,  mommy pon busy la juga main game....stop playing now... **sila blame play store **

Jom back to the topic sebenar,  nak share sikit pengalaman time lil'Raf newborn n lil'Raf dpt kembung perut...  Dah aku ni 1st time mommy kan,  siap tinggal sendiri2 with mr. Husband,  so bila lil'Raf nangis memanjang jer,  mesti lah cuak semcm kan... Aduh!

Seriously,  aku tak tau sblm ni baby kalau kembung perut mmg akan meragam... Lil'Raf slalu meragam waktu baru lahir akibat kembung perut,  plus susah nak buang air besar... Mcm2 nasihat aku dpt,  smpai ada syorkan supaya lil'Raf ni dberi mkn pejal... HELLO..... my baby baru jer 5wks at that time hokey,  giler aku nak suap mkn pejal kat lil'Raf.... Kononnya lil'Raf kembung perut gara2 aku tak bg cukup susu bdn ...

Hokey betul aku tak cukup susu bdn utk lil'Raf,  mcm2 dah cuba tp tak cukup2 juga,  tp tu bukan sbb kenapa mesti nak bayi kita mkn makanan pejal seawal 5wks hokey... Nasiblah sekarang ni,  maklumat kat hujung jari jerrrrr,  so senang la nak godek2 ilmu drpd mommy2 yg lain...

Kembung perut itu biasa bg bayi kot,  mcm lil'Raf yg slalu kembung perut... Especially sebelah mlm,  lil'Raf lebih mudah dpt kembung perut... tangisan lil'Raf rasanya boleh bangunkn jiran seapartment kami,  nasiblah jiran2 kami tak komplen yer....

Info yg aku dpt,  utk kurangkn bayi kembung perut
1) pastikan sendawakan bayi setiap kali lepas menyusu
2) sapu minyak telon pada perut,  ubun ubun,  betis dan tapak kaki bayi utk kurangkan angin masuk ke dlm bdn bayi
3) pastikan bayi berpakaian sesuai,  tidak terlalu nipis pd cuaca sejuk
4) mandikan bayi pd waktu sesuai,  tidak terlalu awal pagi dan terlalu lewat petang
5) pastikan kaki bayi disarungkan booties
6) sekiranya bayi susah mau berak kerana kembung perut,  urut perut bayi ikut arah jam dan angkat kaki bayi berulang2 seperti mengayuh basikal **tp jgn angkat lama sangat,  nnt bayi penat pula**

Based on my experience la kan,  mmg byk membantu info2 yg aku dpt... Thanks semua yg rajin sharing info kat internet... Utk lil'Raf,  aku prefer guna minyak telon berbanding minyak kayu putih atau minyak yuyi coz kesannya lebih baik terhadap lil'Raf...

Dan bab2 minyak mana yg bagus,  kenalah try an error ok,  tak semua baby boleh terima minyak gosok apa saja,  ada yg choosy... Mcm lil'Raf,  kalau gosok minyak yuyi,  kulit dia mcm merengsa warna merah,  sama juga kalau guna minyak cap kayu putih ... Tp kalau minyak telon (aku guna cap lang yg tutup botol pink tu) dia ok jer ....

So,  newly mom,  byk2 bersabar yer kalau baby kecil korang nangis memanjang.... Mungkin dia lapar,  tp mungkin juga si baby kembung perut..

Happy parenting....

Cerita Aku & Awan Biru

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Awan tu mmg warna biru ke?......
Agaknya la,  aku pun tak sure.... Coz kalau mlm,  warna biru btukar hitam.... Ngee!

Tu sebab la kot ada pepatah 'langit tak slalunya cerah' ... Mmg pon,  coz asal dah mlm,  awan pon jd gelap kan,  so sure la sang langit pon malap.... Eh eh,  apahal pula crita pasal awan biru ni.... Apa kes ni?

Dulu dulu kan,  time kecik kecik la,  aku suka sgt tengok awan,  lagi2 kalau ada kapal terbang limpas kat zon atap rumah aku,  mesti fiki wow! kapal melanggar awan,  jaga2 nnt raksasa keluar! Serius time tu ingat kat atas awan tu ada raksasa...... Ni lah penangan tengok cerita ultraman.... Caya sgt raksasa tu wujud.....

Smpai skarang aku ni dah ada anak,  crita ultraman ni still wujud.... **budak2 kat jepun tak bosan ke tengok cerita ni, mcm dah jd cerita harus tonton setiap keturunan la pula** tp aku layan jer,  tak bosan pun... Ngee.... **dulu dulu jaman air batu bukan byk cerita pon boleh tengok,  paling paling sesame street,  ultraman,  popeye,  inspector gadget,  pink panther.... Dan ada few lg... Oh ya cerita gaban pun best juga.... **

Oh ya,  ckp psl gaban,  aku adik beradik siap cipta lagu versi masuk tandas lg.... Asal nak mandi jer,  kami tiga beradik nyanyi lagu ni sambil main air smpai lupa diri dah berbaldi baldi air kami bazirkan,  lepas tu kena jerit oleh momma pasal lambt sgt nk siap mandi....

Lagu tu mcm ni....
Gabannnnnn
Hari hari cuci jambannnnn
Pakai penyapu ibannnnn

***aku dah besar sikit,   bru aku tau iban ialah salah satu suku di swak,  dan tak da penyapu yg dipanggil penyapu iban***

Aku dah tak ingat siapa antara kami tiga beradik yg cipta lagu gaban mcn tu... Lg pelik apa kaitan gaban n cuci jamban... Tima kaci pada budak swak yg pindah masuk kat sekolah yg aku attend coz bgtau aku pasal suku kat swak n penyapu tu.... **pengetahuan am aku ketika tu mmg ditahap yg rendah,  tak mcn budak sekarang,  maklumat kat hujung jari jerrrrr,  so sorry sgt coz kitaorg nyanyi lagu buruk mcm tu**

Sekarang ni awan mmg still biru,  sama jer warna time aku kecil dulu,  n tiap kali tengok awan,  mmg byk cerita aku time kecil yg ada kaitan dgn awan...

Blue blue sky
I wanna fly high....

Mommy Lupa Diri...

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Semlm daunlod game...  Yes.. Dah lama tak main game... Sejak jadi mommy ni,  bab2 daunlod segla benda dah terstop secara sendiri,  bz urus my lil'Raf... Tp tu lah,  panggilan pulau betullah play store ni B-)... Boleh jer daunlod segala benda,  free pula tu!  Kalau yg kena byr,  silalah hack yer.... Boleh jer hack brg kat dlm play store tu jd free,  ahaks!  I loike.

Pasal td lil'Raf bgn awal sgt,  kena lah si mommy pon bgn sama kan,  dah anak nak susu,  kena lah bg kan... Galak jg si lil'Raf ni lepas bgn tak hengat nak tidur blik,  tup tup dah sedar subuh kan... Time subuh brulah si lil'Raf ni sibuk nak tidur,  tp mommy dah tak ngantuk la pulak....

Jd apa lg,  main game la si mommy ni! Game main teka teka logo...  Cuba korang try,  tengok brapa byk logo dlm dunia ni yang korang mampu nak teka tanpa bantuan google search yer kengkawan.... ahakz!.... Main punya main,  cepat jer masa berlalu,  tengok2 dah jam 6.30am... Sentap kejap coz lil'Raf dah bgn balik... Erm.... ^o^  tak pa,  nnt mommy sambung main lagi,  tunggu lil'Raf siap mandi n susu n tdur balik....

Sungguh lupa diri si mommy,  tak hengat nak buat kerja lain eh?....... Psstttttt,  jgn bgtau daddy yer...  Ngeee....

**try nak include some nice pic,  tp hampagas la pula NOTE ni,  uploading gmbr kat blog punya lah lembap,  lg teruk kalau guna app blogger tu,  lgsung tak keluar features utk upload gmbar :-[ **

lil'Raf tidur nyenyak rite now,  jap lg nak smbung main teka teka logo,  yeah.


17 Jun 2013

Awak Memang Layak Dapat PhD!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Mr.  Ban On Tong bukan nama sebenar,  hadiri temuduga utk mengisi kekosongan jawatan....  Jawatan yg dipohon: tukang kayu... Dgn penuh semangat si on tong ni pigi tu temuduga...

Kerani: mau apa dtg sini?
On tong:. Mau cari kerja... Ada kosong ka miss?
Kerani: mau tanya boss oooo,  mari ikut jumpa boss...

Bos: cari kerja apa?
On tong: (si on tong ni mula2 mau bgtau sama bos dia mau kerja tukang kayu,  tp apa kelassss kalau tukang kayu kunun)  ermmmm,  saya mau kerja itu wood specialist.

Bos: (aiseh ini apek,  bila masa pula kompeni buat iklan cari wood specialist,  aku ni cari tukang kayu... Tp ndak apa,  layan ja apek ni) oooo,  wood specialist aaa,  ada pengalaman kerja ka?  Berapa lama kerja?
On tong: ada woooo,  suda lama kerja,  20tahun gitu...

Bos: (boleh tahan juga apek ni) dulu degree dapat mana? Major apa First degree?
On tong: degree aaaa... (garu-garu kepala si on tong ni terpinga pinga apa brg degree ni)... Ada oooo,  sana klinik,  tu doktor ckp badan saya ok ja,  boleh kerja 37degree tu doktor cakap... Tiada demam...

Bos: (lain aku tanya lain dia jawab)..... Ermmmm,  sudah kawin ka? Brapa anak?
On tong: (aiseh,  ini bos byk cantik... Tanya kita kalau sudah kawin pula,  mau ngurat aku lar ni,  aku tau la aku ni handsome)..... Kawin aaaa? Jgn bilang kawin,  saya ada MBA... (sengih sengih si on tong)...

Bos: (berlagak,  degree pun teda,  ada hati bilang ada MBA...)  MBA mana dapat?
On tong: (aiseh)  dulu dulu saya dapat sana church lor,  kawin sana church,  tp bini sudah tiada oooo... Sudah pigi utk selamanya... I'm married but now available lor... Org bilang saya ni MBA...

Bos: (tepuk dahi sendiri,  sambil geleng kepala)
On tong: aiya bos,  jgn ini mcm,  jgn pukul2 dahi... Kalau cinta sama saya,  saya lagi suka...
Bos: (dgn nada serius) hey ban on tong,  kamu ni betul2 ada itu PhD...  Bagus kamu pigi check sana hospital mesra....
On tong: bos,  phd tu apa? Anak saya ada phd,  dia blajar sana universiti oooo....
Bos: (mengeluh)  kamu ada itu Permanent Head Damage!!!!!

On tong: jd bos,  itu wood specialist tada ka?

Rasanya,  si ban on tong ni dapt ka tu kerja?  Aduh!

Ok bebeh,  gtg...  Hapy reading... Ngeeee...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting