Money Jars

14 Jun 2012

Psst!! Nama My Mr.Handsome Ialah // Mr. Lee S.G//

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

malam yang buat aku NERVOUS, lepas tu bertukar menjadi malam yang BAHAGIA....hohoho....xoxoxo. .....sebelum aku masuk tidur, kot-kot ada sesiapa yang jatuh chenta dengan lelaki hensem lagi popular di SEOUL, tatap wajah dia puas-puas.....kalau mau cilok pun, sila-sila lah ambil, jgn malu-malu.....

siapa tu jejaka hensem ni ah?....ramai bha sekarang ni HALLYU-STAR jadi kegilaan kamurang kan, tapi dlm ramai2 tu, ada dua tiga kerat ja yang aku suka, jejaka ni adalah di antara hallyu-star yang aku minat...... p/s: my mr.HANDSOME tu lagi truly handsome dalam pandangan mata hati aku, ngee - sila gelak guling sekarang -.....

jejaka hensem ni aku minat pasal dia multi-tainer.....dan dia juga come with the BRILLIANT brain.....lupa mau introduce nama dia.....sila jatuh chenta dengan mr.handsome aku, LEE SEUNG GI, google ja pasal dia, berduyun2 cerita kamu dapat.....ngee :))..... sebenarnya, nama mr.Handsome aku >>>> Mr.Hee ....*ndak tipu punya*

bha, selamat malam semua.....



11 Jun 2012

Dorang Kawin Sudah.... Jom Jimat Cermat Time Kawin!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

ewah ewah, cuti sikul dua minggu that day, bukan main havoc lagi korang-korang semua berKAHWINan aaaa.... cerita pasal kawin ni, dulu-dulu time season kawan-kawan aku kawin, aku ada lah juga buat INTERVIEW rambang dengan dorang tanya soalan-soalan penting (ni standard kahwin orang biasa punya ja la, bukan yang level-level jutawan ka, artis ka, mak bapak tansri puan sri ka.... bukan hokey....cuma yang orang kebanyakkan mcm aku) , antaranya:-

1- berapa lama aaa kamu ambil masa untuk arrange majlis kawin kamu?
standard jawapan: at least one year, ada juga yang plan dah bertahun-tahun!

2- mau tanya, tu duit hantaran kamu guna untuk belanja kawin la?
standard jawapan: oooooo, ndak cukup tu duit hantaran, memang byk lagi $$$$ kena top up...
(aku: oooooooo *melopong sambl berfikir, byk juga mau guna extraaaaa duit!)

3- kenapa duit hantaran ndak cukup? bukan duit tu guna untuk majlis kawin meh?
standard jawapan: kalau buat majlis di hotel, setakat RM10K mmg ndak cukup.... sewa pakaian at least sepasang untuk nikah, sepasang untuk sanding + make-up, wedding photographer, wedding studio shooting, tempah kek, tempah doorgift, tempah kad kawin, buat barangan hantaran at least 7 dulang.... kalau buat dirumah, tempah kanopi + kerusi meja, tempah caterer.... sewa sound system, sewa pelamin, etc etc etc.... WOHA!.... 

lepas dapat feedback merapu-merepek dari kengkawan, aku balik rumah then berfikir2 ..... ermmmmm, susah juga bab2 kawin ni.... kena ada itu lah, kena beli inilah .... beli cincin kawin la, sekarang ni trend pakai WHITE GOLD siap ada berlian.... kalau dulu2 doorgift orang bawa balik bunga telur, sekarang ni tak standard la nak bagi orang bunga telur, mesti ada ja kena komen "bunga telur ja doorgift kamu ni?".... haish! kalau tak nak, jgn ambil tu bunga telur tu!....

sekarang ni, trend orang guna CATERER... bukan main lagi menu yer .... harga pun boleh tahan.... nasi putih + lauk 3 jenis + sayur + buah + minuman panas teh/kopi + minuman sejuk sirap limau dah kena caj RM20 sekepala .... kalau ada 200 tetamu, dah jadi RM4,000 ..... kalau 300 tetamu, dah jadi RM6,000! kalau harga hotel lagi la ... agak2nya dah almost RM10K!

ok lah ..... tu wedding dorang la kan... siap ada yang buat personnal loan lagi gara-gara ndak cukup duit time mau kawin .... fening fening .... kalau aku punya turn pula, mcm mana? .... seriusly, aku CUT COST ja, lantaklah kamurang mau cakap apa... biarlah MAK LEHA hujung rumah tu pot pet cakap aku kedekut, kalau MAK JOYAH selang tujuh baris belakang rumah tu nak kutuk, suka hati la kau mau kutuk apa.... ada aku kesah? bukan duit kamurang kan... bukan kamurang yang tanggung beban lepas aku kawin nnt.... setakat mau puaskan hati semua orang, haish! buang karan ja tu.... asalkan aku kawin secara sah, ikut peraturan agama + ndak membazir, senang hati aku :)) .... *senangkan hati sendiri terlebih dahulu daripada mahu senangkan jiwa orang lain*

Buat appetizer yang sihat mcm ni untuk tetamu :))

jadi, jom jimat cermat time kawin :))
1- sediakan duit mas kahwin, duit untuk bayaran imam dan 2 saksi

2- beli cincin kawin yang ada nilai untuk masa depan

3- jahit baju nikah yang simple; from satin with added lace + sedikit labuci .... nextime baju ni boleh dipakai balik untuk attend dinner nite ka, kenduri ka, majlis aqiqah anak ka.... so ndaklah membazir kan baju ni lepak di almari memanjang, at least boleh juga kena guna untuk majlis lain yang bersesuaian

4- pelamin bagi aku tu ndak penting pun... aku ndak mau duduk di pelamin memanjang, then semua orang tengok aku kena sanding....mcm tontonan umum la pula.... aku prefer berjalan ke setiap meja dan greet all my visitors dan cakap thanks kerana attend the wedding... friendly-style gitu ... *jimat duit ndak perlu tempah pelamin*.... jimat RM1,000!

5- baju untuk majlis resepsi, aku prefer beli kain and minta jahit... kain lace untuk baju resepsi plus the veil, boleh beli dalam harga RM250, bayar tukang jahit RM80 = baru kena caj RM330 .... baju ni boleh simpan kan... ye lah, baju resepsi yang banyak lip lap berlace labuci penuh ni mesti sukar untuk dipakai selalu kan... so nnt aku jual di ebay ja la ... ngee :p....

6- gunakan juru make-up keluarga sendiri.... lucky few of my kazen memang KABABOM dalam bab2 make-up...

7- aku ndak mau guna khidmat Caterer .... aku beli bahan2 untuk dimasak, lepas tu bayar gaji tukang masak  dan at least dua orang pembantu, plus pekerja extra tukang cuci piring + tukang jaga makanan .... oh yes! kalau kawin nnt, aku mau sediakan menu apa yang patut tukang masak harus masak ..... bajet bayar tukang masak + pembantu ni dalam RM900 .... *korang boleh gelak guling*

Handmade cookies letak dalam box yang cantik

8- doorgift : aku buat sendiri .... ndak payah tempah2 dari mana2 wedding planner.... mom aku cakap, kalau bagi doorgift, make sure bagi barang yang orang akan pakai / guna .... kalau bagi potpourri, membazir ja... kalau bagi saputangan, tapi very the low quality, orang buang ja pasal sekali ja guna lepas tu sudah hancus kan.... kamurang faham2 la bah tu kan, saputangan kalau beli di kedai borong yang harga 30sen sehelai.... my doorgift senang ja, aku bagi my-handmade cookies, wrapped nicely in a cute transparent box.... satu box ada about 6 to 8 pieces of cookies .... *kalau sedap, nextime boleh tempah dengan aku.... ni one of the way to promote my handmade cookies .... kikiki*

9- barang2 hantaran ndak perlu.... ces, barang hantaran sekarang bukan main lain high value.... lagi mahal dari cincin kawin kan!... kalau setakat buat barang hantaran mau kasi tunjuk2 ja, ndak payah la.... nnt lepas kawin pun boleh beli.... Ipad la, Iphone la, minyak wangi la, kasut la, handbag berjenama LV la.... *aku tertanya-tanya apa relevan mau bagi barang2 hantaran ni....napa time mau kawin mesti ada barang hantaran mcm ni?*

10- kek kawin .....cakap pasal kek kawin, ni bukan budaya aku, so ndakpayah lah membazir mau beli kek kawin 6 tingkat, ada acara potong kek, lepas tu bagi tetamu terliur-liur tengok kek sedap tu! .... daripada aku bazir RM400-RM600 beli kek bertingkat2 siap minta fondant lagi (lepas tu semua tetamu aku kena kencing manis .... fondant manis sungguh....) better aku buat kek sendiri, and bagi semua tetamu aku makan my handmade chocolate kek .... kalau beli barang RM400 untuk buat kek, berloyang-loyang kek coklat aku boleh buat .... kalau ndak mau kek coklat, cheese kek pun sedap... :)) .... tapi no sponge cake hokey!

"KEDEKUTNYA"
suka hati la mau cakap apa, asalkan aku kawin nnt aku ndak hutang sana sini just mau buat event besar2.... biarlah ala kadar, semoga berkat.... yang penting, ikut kemampuan dan teda pembaziran.... aku ndakkan mampu mau kasi puas hati semua orang, tapi orang2 yang attend tu kalau mau kutuk aku, tunggu anak kamurang kawin nnt, so bolehlah buat event yang mcm kamurang angan2kan... aku ndakkan pleased anyone just to suit to you all punya preference....

kerusi mcm ni simple pun boleh nampak cute

so apa yang aku jimat?
1- buat dulang hantaran estimated harga brg RM2,000 *ndak perlu*
2- caterer estimated harga caterer untuk 200 orang RM5,000 *beli bahan mentah dan masak sendiri + upah tukang masak segala bajet RM4,000* jimat RM1,000
3- kek kawin RM400 *ni buat kek sendiri then bagi makan tetamu as pencuci mulut bajet RM250* jimat RM150
4- door gift untuk 150  orang (minimum doorgift satu about RM5.00) RM1,000 *ni buat handmade cookies bajet dalam RM450* jimat RM550
5- baju nikah jahit sendiri estimate bajet RM100
6- baju resepsi jahit sendiri estimate RM330
7- make-up sendiri *kazen-kazen aku mmg KELASSSS kalau bab-bab make-up, cakap ja mau funky, traditional, very natural, etc etc* so this one FOC, make-up sendiri punya hokey :))
8- sewa kanopi dan  meja setakat satu hari satu malam jer RM400
9- no pelamin.... ikut style western kan :)) .... jimat RM1,000 .....*boleh guna after kawin pi beli tiket honeymoon, tunggu time tambang murah!*
10- kad kawin lagi satu hal ...ndak mau design mahal2, meh sini aku design yang simple ja, cetak sendiri.... setakat beli ink printer + paper cantik untuk printing .... untuk 200 cetakan, less than RM100!
11- fotografer ???? byk papparazi percuma .... suruh ja dorang shoot, mesti dorang suka .... gambar studio? erm.... ni belakang la lepas kawin .... kalau ada extra duit, nnt boleh lah pi studio bergambar .... bukan penting pun ni, setakat TREND ja pun .... kau ada, so what! do i care?

jadi anyone, siapa cakap kalau ndak da belas2 ribu ndak boleh kawin? ni based untuk 200 tetamu .... kalau mau lagi jimat, kasi kurang ja tu numbers of guests ...!
tetamu list: a) jiran - 40 numbers, b) ahli masjid - 20 numbers, c) family my side - 100 orang, d) family his side - 30 orang, kawan-super-duper-rapat! - 10 orang ..... total semua cukup-cukup 200 orang ....

bah, lepas ni kalau rasa-rasa kamurang mau kawin, plan dan bajet ikut berapa banyak $$$$$ yang kamu ada, bukan ikut cakap2 orang sekeliling mesti ada itu ini....

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting