Money Jars

25 Sep 2012

Teori Anonymous

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

berkarat sudah blog ni, memang ndak dipedulikan... tapi ada aku mau kisah? blog aku kan, so suka hati aku la kan mau update ka, ndak ka, yang kau sibuk2 tu apahal kan...???? kalau kau rajin tahap gaban, kau update la blog kau bah, lepas tu buat marketing di fesbuk ka kasi ramai readers masuk blog kau... ya la kan, aku tau la kan, blog aku setakat berapa pageviews ja, CIPUT tahap dewa....  biarlah, padan muka aku yang malas tulis blog....


ada ANONYMOUS ni tinggalkan komen di blog aku, tima kaci la sudi singgah buang masa baca blog aku ni, lepas tu dia tinggalkan komen membina, tapi aku ndak publish la kan... aku delete sesuka hati aku... kenapa delete? senang ja aku jawab: suka hati aku la kan mau delete atau publish, ni blog aku, jadi hak aku la mau siarkan apa yang aku mau... ada aku kisah!

TEORI ANONYMOUS? apa tu ???? ....

kau datang di blog orang, kau baca lepas tu kau tinggalkan komen....ada komen bagus, ada komen lembap, ada komen pintar ada juga komen setara monyet! kau tinggalkan komen konon kau perasan bagus komen kau tu HEBAT, tapi kau pengecut pasal tidak tinggalkan sebarang traces untuk empunya blog cari kau balik...

ya la kan, manalah tau komen kau tu buat si pemilik blog teruja mcm naik kereta yang dipandu oleh Schumacher, so si pemilik blog terasa mau ucap THANKS FOR YOUR COMMENT.... ndakpun, kot2 komen kau tu TERUK tahap CIPAN sampai si pemilik blog mau kutuk kau balik atau paling teruk mungkin dakwa kau di mahkamah kerana INSULTING dia punya writing kan....

jadi, untuk ANONYMOUS, kalau rasa2 mau tinggalkan komen, jgn guna teori anonymous ok, jgn setakat letak nama anonymous dan jadi halimunan....nnt kena kutuk balik 'aku rasa ada monyet ndak sudah2 ikut jejak aku'....

21 Jun 2012

Wedding Dress Tiba-Tiba Ja Mengecil

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

alamak! mau kawin tapi wedding dress yang dibeli 2 bulan lepas ndak muat sudah!....kotoh, pigi lagi beli awal2.... mesti kau stress ni kan baju kawin kau ndak muat.... nah, kena beli lagi yang baru..... ni antara dua ja ni,
1) samaada kau semakin gemuk.... oppppppppppsssss
2) atau tu wedding dress pandai mengecil

jadi yang lagi logik, yang mana satu ni jawaoan yang betul?

p/s: wedding dress aku? aku belum beli lagi aaaa..... YES, GOLD COLOR! aku suka.


14 Jun 2012

Psst!! Nama My Mr.Handsome Ialah // Mr. Lee S.G//

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

malam yang buat aku NERVOUS, lepas tu bertukar menjadi malam yang BAHAGIA....hohoho....xoxoxo. .....sebelum aku masuk tidur, kot-kot ada sesiapa yang jatuh chenta dengan lelaki hensem lagi popular di SEOUL, tatap wajah dia puas-puas.....kalau mau cilok pun, sila-sila lah ambil, jgn malu-malu.....

siapa tu jejaka hensem ni ah?....ramai bha sekarang ni HALLYU-STAR jadi kegilaan kamurang kan, tapi dlm ramai2 tu, ada dua tiga kerat ja yang aku suka, jejaka ni adalah di antara hallyu-star yang aku minat...... p/s: my mr.HANDSOME tu lagi truly handsome dalam pandangan mata hati aku, ngee - sila gelak guling sekarang -.....

jejaka hensem ni aku minat pasal dia multi-tainer.....dan dia juga come with the BRILLIANT brain.....lupa mau introduce nama dia.....sila jatuh chenta dengan mr.handsome aku, LEE SEUNG GI, google ja pasal dia, berduyun2 cerita kamu dapat.....ngee :))..... sebenarnya, nama mr.Handsome aku >>>> Mr.Hee ....*ndak tipu punya*

bha, selamat malam semua.....



11 Jun 2012

Dorang Kawin Sudah.... Jom Jimat Cermat Time Kawin!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

ewah ewah, cuti sikul dua minggu that day, bukan main havoc lagi korang-korang semua berKAHWINan aaaa.... cerita pasal kawin ni, dulu-dulu time season kawan-kawan aku kawin, aku ada lah juga buat INTERVIEW rambang dengan dorang tanya soalan-soalan penting (ni standard kahwin orang biasa punya ja la, bukan yang level-level jutawan ka, artis ka, mak bapak tansri puan sri ka.... bukan hokey....cuma yang orang kebanyakkan mcm aku) , antaranya:-

1- berapa lama aaa kamu ambil masa untuk arrange majlis kawin kamu?
standard jawapan: at least one year, ada juga yang plan dah bertahun-tahun!

2- mau tanya, tu duit hantaran kamu guna untuk belanja kawin la?
standard jawapan: oooooo, ndak cukup tu duit hantaran, memang byk lagi $$$$ kena top up...
(aku: oooooooo *melopong sambl berfikir, byk juga mau guna extraaaaa duit!)

3- kenapa duit hantaran ndak cukup? bukan duit tu guna untuk majlis kawin meh?
standard jawapan: kalau buat majlis di hotel, setakat RM10K mmg ndak cukup.... sewa pakaian at least sepasang untuk nikah, sepasang untuk sanding + make-up, wedding photographer, wedding studio shooting, tempah kek, tempah doorgift, tempah kad kawin, buat barangan hantaran at least 7 dulang.... kalau buat dirumah, tempah kanopi + kerusi meja, tempah caterer.... sewa sound system, sewa pelamin, etc etc etc.... WOHA!.... 

lepas dapat feedback merapu-merepek dari kengkawan, aku balik rumah then berfikir2 ..... ermmmmm, susah juga bab2 kawin ni.... kena ada itu lah, kena beli inilah .... beli cincin kawin la, sekarang ni trend pakai WHITE GOLD siap ada berlian.... kalau dulu2 doorgift orang bawa balik bunga telur, sekarang ni tak standard la nak bagi orang bunga telur, mesti ada ja kena komen "bunga telur ja doorgift kamu ni?".... haish! kalau tak nak, jgn ambil tu bunga telur tu!....

sekarang ni, trend orang guna CATERER... bukan main lagi menu yer .... harga pun boleh tahan.... nasi putih + lauk 3 jenis + sayur + buah + minuman panas teh/kopi + minuman sejuk sirap limau dah kena caj RM20 sekepala .... kalau ada 200 tetamu, dah jadi RM4,000 ..... kalau 300 tetamu, dah jadi RM6,000! kalau harga hotel lagi la ... agak2nya dah almost RM10K!

ok lah ..... tu wedding dorang la kan... siap ada yang buat personnal loan lagi gara-gara ndak cukup duit time mau kawin .... fening fening .... kalau aku punya turn pula, mcm mana? .... seriusly, aku CUT COST ja, lantaklah kamurang mau cakap apa... biarlah MAK LEHA hujung rumah tu pot pet cakap aku kedekut, kalau MAK JOYAH selang tujuh baris belakang rumah tu nak kutuk, suka hati la kau mau kutuk apa.... ada aku kesah? bukan duit kamurang kan... bukan kamurang yang tanggung beban lepas aku kawin nnt.... setakat mau puaskan hati semua orang, haish! buang karan ja tu.... asalkan aku kawin secara sah, ikut peraturan agama + ndak membazir, senang hati aku :)) .... *senangkan hati sendiri terlebih dahulu daripada mahu senangkan jiwa orang lain*

Buat appetizer yang sihat mcm ni untuk tetamu :))

jadi, jom jimat cermat time kawin :))
1- sediakan duit mas kahwin, duit untuk bayaran imam dan 2 saksi

2- beli cincin kawin yang ada nilai untuk masa depan

3- jahit baju nikah yang simple; from satin with added lace + sedikit labuci .... nextime baju ni boleh dipakai balik untuk attend dinner nite ka, kenduri ka, majlis aqiqah anak ka.... so ndaklah membazir kan baju ni lepak di almari memanjang, at least boleh juga kena guna untuk majlis lain yang bersesuaian

4- pelamin bagi aku tu ndak penting pun... aku ndak mau duduk di pelamin memanjang, then semua orang tengok aku kena sanding....mcm tontonan umum la pula.... aku prefer berjalan ke setiap meja dan greet all my visitors dan cakap thanks kerana attend the wedding... friendly-style gitu ... *jimat duit ndak perlu tempah pelamin*.... jimat RM1,000!

5- baju untuk majlis resepsi, aku prefer beli kain and minta jahit... kain lace untuk baju resepsi plus the veil, boleh beli dalam harga RM250, bayar tukang jahit RM80 = baru kena caj RM330 .... baju ni boleh simpan kan... ye lah, baju resepsi yang banyak lip lap berlace labuci penuh ni mesti sukar untuk dipakai selalu kan... so nnt aku jual di ebay ja la ... ngee :p....

6- gunakan juru make-up keluarga sendiri.... lucky few of my kazen memang KABABOM dalam bab2 make-up...

7- aku ndak mau guna khidmat Caterer .... aku beli bahan2 untuk dimasak, lepas tu bayar gaji tukang masak  dan at least dua orang pembantu, plus pekerja extra tukang cuci piring + tukang jaga makanan .... oh yes! kalau kawin nnt, aku mau sediakan menu apa yang patut tukang masak harus masak ..... bajet bayar tukang masak + pembantu ni dalam RM900 .... *korang boleh gelak guling*

Handmade cookies letak dalam box yang cantik

8- doorgift : aku buat sendiri .... ndak payah tempah2 dari mana2 wedding planner.... mom aku cakap, kalau bagi doorgift, make sure bagi barang yang orang akan pakai / guna .... kalau bagi potpourri, membazir ja... kalau bagi saputangan, tapi very the low quality, orang buang ja pasal sekali ja guna lepas tu sudah hancus kan.... kamurang faham2 la bah tu kan, saputangan kalau beli di kedai borong yang harga 30sen sehelai.... my doorgift senang ja, aku bagi my-handmade cookies, wrapped nicely in a cute transparent box.... satu box ada about 6 to 8 pieces of cookies .... *kalau sedap, nextime boleh tempah dengan aku.... ni one of the way to promote my handmade cookies .... kikiki*

9- barang2 hantaran ndak perlu.... ces, barang hantaran sekarang bukan main lain high value.... lagi mahal dari cincin kawin kan!... kalau setakat buat barang hantaran mau kasi tunjuk2 ja, ndak payah la.... nnt lepas kawin pun boleh beli.... Ipad la, Iphone la, minyak wangi la, kasut la, handbag berjenama LV la.... *aku tertanya-tanya apa relevan mau bagi barang2 hantaran ni....napa time mau kawin mesti ada barang hantaran mcm ni?*

10- kek kawin .....cakap pasal kek kawin, ni bukan budaya aku, so ndakpayah lah membazir mau beli kek kawin 6 tingkat, ada acara potong kek, lepas tu bagi tetamu terliur-liur tengok kek sedap tu! .... daripada aku bazir RM400-RM600 beli kek bertingkat2 siap minta fondant lagi (lepas tu semua tetamu aku kena kencing manis .... fondant manis sungguh....) better aku buat kek sendiri, and bagi semua tetamu aku makan my handmade chocolate kek .... kalau beli barang RM400 untuk buat kek, berloyang-loyang kek coklat aku boleh buat .... kalau ndak mau kek coklat, cheese kek pun sedap... :)) .... tapi no sponge cake hokey!

"KEDEKUTNYA"
suka hati la mau cakap apa, asalkan aku kawin nnt aku ndak hutang sana sini just mau buat event besar2.... biarlah ala kadar, semoga berkat.... yang penting, ikut kemampuan dan teda pembaziran.... aku ndakkan mampu mau kasi puas hati semua orang, tapi orang2 yang attend tu kalau mau kutuk aku, tunggu anak kamurang kawin nnt, so bolehlah buat event yang mcm kamurang angan2kan... aku ndakkan pleased anyone just to suit to you all punya preference....

kerusi mcm ni simple pun boleh nampak cute

so apa yang aku jimat?
1- buat dulang hantaran estimated harga brg RM2,000 *ndak perlu*
2- caterer estimated harga caterer untuk 200 orang RM5,000 *beli bahan mentah dan masak sendiri + upah tukang masak segala bajet RM4,000* jimat RM1,000
3- kek kawin RM400 *ni buat kek sendiri then bagi makan tetamu as pencuci mulut bajet RM250* jimat RM150
4- door gift untuk 150  orang (minimum doorgift satu about RM5.00) RM1,000 *ni buat handmade cookies bajet dalam RM450* jimat RM550
5- baju nikah jahit sendiri estimate bajet RM100
6- baju resepsi jahit sendiri estimate RM330
7- make-up sendiri *kazen-kazen aku mmg KELASSSS kalau bab-bab make-up, cakap ja mau funky, traditional, very natural, etc etc* so this one FOC, make-up sendiri punya hokey :))
8- sewa kanopi dan  meja setakat satu hari satu malam jer RM400
9- no pelamin.... ikut style western kan :)) .... jimat RM1,000 .....*boleh guna after kawin pi beli tiket honeymoon, tunggu time tambang murah!*
10- kad kawin lagi satu hal ...ndak mau design mahal2, meh sini aku design yang simple ja, cetak sendiri.... setakat beli ink printer + paper cantik untuk printing .... untuk 200 cetakan, less than RM100!
11- fotografer ???? byk papparazi percuma .... suruh ja dorang shoot, mesti dorang suka .... gambar studio? erm.... ni belakang la lepas kawin .... kalau ada extra duit, nnt boleh lah pi studio bergambar .... bukan penting pun ni, setakat TREND ja pun .... kau ada, so what! do i care?

jadi anyone, siapa cakap kalau ndak da belas2 ribu ndak boleh kawin? ni based untuk 200 tetamu .... kalau mau lagi jimat, kasi kurang ja tu numbers of guests ...!
tetamu list: a) jiran - 40 numbers, b) ahli masjid - 20 numbers, c) family my side - 100 orang, d) family his side - 30 orang, kawan-super-duper-rapat! - 10 orang ..... total semua cukup-cukup 200 orang ....

bah, lepas ni kalau rasa-rasa kamurang mau kawin, plan dan bajet ikut berapa banyak $$$$$ yang kamu ada, bukan ikut cakap2 orang sekeliling mesti ada itu ini....

6 Jun 2012

Geramnya .... Pasal Tingu Si Fasha Sendat Sanding Sama Jejau

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

musim musim cuti cuti sikul macam ni kan, ramai la juga yang berkawinan, bagus bagus...makin meramaikan rakyat jelata sekalian kelak...ndak kurang juga dengan si Fasha Sendat ni bersanding sama si Jejau di Perlis...

jejau, kau ndak mau buat satu lagi rekod ka? si Fasha Sendat ni tengah ngandung kan kan kan, nnt before dia bersalin, jangan jangan kau ceraikan dia pula, sudah planning ka Jejau? kan si Nora Granish tu pon kau kasi cerai time dia bunting....

ok lah Fasha Sendat, kau pandai2 la jaga diri laki kau tu, nnt dia buat rekod kali-2 pula... takkan pisang berbuah dua kali kan... woha!

 kalau mau tingu super extra, ada 50 keping semua, kamu klik ja sini...tempat aku cilok gambar si Fasha Sendat dan Jejau... erm, salah spelling eh nama tu, patut Fasha takberapa nak Sendat Sandha dan Jejai ... lupa pula, yang sendat tu si hot mama Nora Granish Danish kan ....




Tersungkur Menghadap Mi Maggi!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

lepas mandi, dengan cuaca yang agak sejuk dan angin yang still bertiup - tiup menggoyangkan semua pokok disekeliling rumah ni, mesti best kalau minum something panas...jadi aku pigi dapur, intai-intai apa yang mau diminum... last-last aku minum teh walaupun dihati terasa mcm mau minum hot MILO... next time ja la kita layan ni hot MILO kan... hot tea lagi best!

aiks! ndakkan minum teh ja, makan-makan teda ka? bah, mau mencari apa yang boleh dimakan di pagi hari....ada oat krunch, kalau minum dengan teh ni ok juga, tapi tiba-tiba ni mata terpandang bungkusan empat segi yang sangat dikenali...hahahaha, aku rasa kalau bungkusan ni letak jauh mana pun, selagi mata masih boleh nampak, mesti aku sentap kejap... makanan tak boleh blah! yes, MI MAGGI!!!! akhirnya aku berpaling tadah daripada makan oat krunch kepada Mi Maggi...

'Mi Maggi, cepat dimasak sedap dimakan' ..... ni bait-bait lagu yang budak-budak tu nyanyi dalam iklan Maggi 25 tahun yang lepas .... gila aku still boleh ingat iklan tu.... tu lah, penangan iklan terbaik punya! alah, dulu-dulu kan bukan banyak iklan pun kena siar mcm sekarang, jadi boleh lah ingat kan ... kalau mcm sekarang ni, dalam sehari beratus-ratus iklan kena main, jadi mcm mana lah boleh ingat semua... kalau dulu-dulu, iklan yang sama ja asyik ulang-ulang sampai berhari-hari, kadang-kadang berminggu-minggu...

dengan cuaca yang sejuk, berteman segelas teh yang hangat, aku tersungkur menghadap mi maggi... L.A.Z.A.T ..... jom berekpas yo ....

Diam-Diam Rabu || Jang Keun Suk #1 Menggila Di Jepun

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

ok, aku peminat tegar si Jang Keun Suk, siap follow twitter dia...kenapa aku minat Jang Keun Suk? ni semua penangan tengok drama You're beautiful...sebelum tu aku watch Baby And Me, tapi tu penangan tak cukup kuat...waktu Baby And Me, si baby Mason yang Keun Suk heret sana sini tu lagi kuat penangan dia, ahaks...cute bah tu baby...besar sudah dia sekarang....

lepas You're Beautiful, aku download pula drama bersiri Hong Gil Dong...cerita ni best! ndak rugi tingu, Jang Keun Suk pegang watak putera raja, ni cerita ala-ala emperor zaman Joseon gitu, tapi memang thumbs up! lepas tu pula, aku follow drama Beethoven Virus, Jang Keun Suk dalam drama ni pegang watak yang agak serius, aku ndak suka!!! Jang Keun Suk akan jadi lagi best kalau dia dapat watak yang santai dan happy...

lepas tu aku tingu pula drama Marry Me Mary... ni lebih kurang macam You're Beautiful, jadi budak pemuzik... aku suka Keun Suk digandingkan dengan si mata bulat Geun Young, sama2 dorang jadi terkenal dengan gelaran Geun-Geun couple...

lepas dua tahun berdiam, Jang Keun Suk sekali lagi berlakon drama dalam LOVE RAIN...walaupun drama ni tidak dapat rating yang tinggi di Korea, tapi ni antara drama yang best... ndak rugi tingu...aku pun ndak tau kenapa di Korea, dorang ndak suka ni drama...tapi yang pasti, LOVE RAIN telah jadi rebutan untuk beberapa negara luar yang mahukan penyiaran esklusif...mesti naik melambung-lambung harga drama ni kan...

Jang Keun Suk muncul dengan album terbaru JUST CRAZY, japanese version dengan 11 song tracks, dan dalam penjualan hari pertama, album ni dijual melebihi setengah juta, dan mencatat #1 di carta Oricon (Jepun)...gila tak femes si Jang Keun Suk di Jepun kan...sebab tu JANG KEUN SUK #1 MENGGILA DI JEPUN!


 Gambar-gambar yang dicuri terus dari Twitter Jang Keun Suk! 







4 Jun 2012

Kepercayaan Greek || Sekadar Satu Mitos

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hai semua... beberapa hari ni aku terlampau sibuk dengan projek baulu, tidur pun lambat gara-gara mau siapkan baulu yang ditempah... ewah-ewah, ada orang tempah bahulu dari cik ella! ahaks...sila-sila tempah, aku buat baulu asli ja dulu... slowly, baru buat baulu kacang, baulu pandan dan baulu ros... pelan-pelan la, lagipun aku buat sendiri-sendiri ja ni, teda assistant bah...
 
tadi aku kluar pigi hantar baulu, panasnya cuaca hari ni, plus KK pun sesak betul, sana sini banyak kereta ... aku rasa pelik kenapa hari ni KK sesak .... kan cuti Kaamtan sudah habis, cuti apa pula hari ni... dah lah MONDAY ni hari, sesak macam mau sambut perayaan lain pula.... aku tanya la myheartbeat, kenapa bah KK ni hari, mana-mana ja kita pigi mesti sesak?...si heartbeat pun cakap, mungkin orang KK ni masih sambung cuti Kaamatan ni, mungkin ndak sober sober lagi dorang ni.... Time cari parking di CP tu pun, kena park Level 6, baru ada parking kosong... jarang-jarang ni park sampai Level 6, selalu pun kalau penuh, Level 4 masih boleh dapat parking kosong...ermm...
balik ja rumah, kepala aku sakit-sakit macam MIGRAIN mau menyerang...adedei, sudah lah aku ada assignment mau kasi siap, dateline lama lagi, 3rd week of June, tapi aku ada lagi another assignment, jadi terpaksalah aku kena kasi siap assignment #1, then continue assignment #2... my project baulu? aku cuma boleh buat weekend ja ni, weekdays kena concentrate buat assignment... nnt kalau ndak buat, teda gaji aku pula hujung bulan ni...
sempat juga ni tengah busy busy buat assignment, bergoogling cari info, i found a tumblr pasal mitos Greek, eeeiiiii betul ke tak ni? ahaks!....hokey, ni sekadar mitor Greek ja la, kita yang berpegang dengan Islam, jangan korang nak percaya benda mengarut ni....sekadar mitos untuk dijadikan bahan cerita, sama juga mcm cerita Mat Jenin, Pak Pandir etc... tu cuma cerita untuk berhibur, jangan pula kamu percaya kunun si Mat Jenin yang gila berangan mati dihempap kelapa, ndak pun si Pak Pandir ni betul-betul lelaking bangang tahap dewa petala langit ke-tujuh... cerita cuma cerita... 
bayangkan, kalau betul mitos Greek ni, mcm mana la rupa manusia kan? macam kembar SIAM la pula yang bercantum kepala...ok lah, aku mau sambung buat assignment lagi ni .... sambil layan lagu si Lee Seung Gi ...
Lee Seung Gi attending IU concert recently as a special guest



31 May 2012

Nilai Sebuah Perpisahan

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

dua orang kawan yang bertengkar, pasal sakit hati punya pasal, 8 tahun persahabatan lenyap mcm tu ja...aiks, kalau 8 tahun boleh jadi kawan baik, why not make it 8 years bertengkar, lepas tu another 8 years berpisah...total is 24 years kan...

8 years of friendship
8 years of arguing
8 years of break up

total damaged = 24 years

tu kalau kamu berkawan la kan...kalau bercinta pula?...8 tahun kenal dan bercinta, 8 tahun kahwin, 8 tahun bergaduh, 8 tahun bercerai sebelum berfikir untuk rujuk semula....total is 32 years

8 years of courtship
8 years of marriage
8 years of arguing
8 years of divorced

total damaged= 32 years

it is just so unfair 8 tahun bercinta, but just in one seconds you ruin everything and in split seconds kamu berpisah!

30 May 2012

Jojo Struys Stress || Aku Pun Stress Juga

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

aku STRESS....ahaks!....kenap kenapa kenapa? (sila tiru gaya si Johan Raja Lawak dalam slang cina bukan sesat)....kerana GAJI LAMBAT!....tadi aku check email, dapat update gaji mungkin clear next week  monday...ok, mungkin ada yang akan dapat gaji lagi lambat dari aku kan kan kan...tapi korang memang gaji every month mmg dah macam tu kan, tapi aku tak...

aku every month dapat gaji ON TIME...once gaji lambat, gelabah semacam pula...mesti lusa berduyun-duyun la bunyi telefon aku berdering ni kan....pasal apa? haish! tu banker banker la kol, kasi reminder mau bayar apa-apa yang patut...kalau kamu stress kamu buat apa? ....aku kalau STRESS, paling aku suka buat ialah T.I.D.U.R. best ni tidur time banyak masalah...tutup ja mata, lenyap tu semua problema...tiru cara mom aku sebut tu word 'problema', very the philipino style....

siapa ingat si JOJO STRUYS? dia ni kunun dikhabarkan, pasal stress, dia buat album...haish, bagus betul kan orang-orang berjiwa seni ni, stress ja terus dapat ilham buat lagu...ndak pun kalau stress ja, terus dapat ilham tulis novel...kot-kot si Chef Wan tu, kalau stress ja terus dapat ilham buat resipi terbaru...? mcm tu ka tu ah?...aku ni, kalau STRESS ja, terus tidur! hahaha, macam mana la mau dapat ilham buat benda2 tu semua...STRESS ja, terus otak aku bagi arahan untuk tidur...dapatlah juga ilham kan...ilham buat taik mata la, apa lagi, kikiki...

ni cover album si JOJO STRUYS, mcm best ja bergambar sambil tutup mata, tapi lagi best kalau dia ni bergambar mcm ni sambil baring di atas tilam, lagi sesuai gitu!!! ni tidur sandar di pokok, ish ish ish...mcm budak mengingau berjalan dalam tidur ja ni aku tingu...whatever la....

myheartbeat pun pigi bercuti tadi dengan close family dia, siap pigi bercuti di tempat yang kebetulan no phone line ok...

antara cara untuk hilangkan stress ialah :-
#1 - tidur (ni kejap lagi aku memang mau buat ni),
#2 - bercerita dengan somebody (selalu aku cerita dengan myheartbeat ja kalau ada something happen, samada berita baik atau buruk)
#3 - relax dan buat senaman ringan (selalu aku buat, siapa guna STRESS BALL lagi)

sekali sekala lambat gaji, bukan isu besar bagi sesetengah orang, tapi mungkin sesetengah orang yang perlukan duit, boleh jadi buat isu besar bagi dorang....bagi aku? bukan isu besar pun, bukan lewat tahap gaban pun kan...cuma lambat beberapa hari ja...tapi kesian si mom, aku beriya-iya plan mau bawa dia beli barang time cuti ni...aku sabar ja ni, mungkin ada kebaikan juga lambat gaji this month...

Che Mat Gebu stress, tapi dia stress dia buat roti raisin....ni lagi best, stress ja buat bread, boleh momom kalau sudah masak...

happy living everyone.

Ciuman Hangat Jang Keun Suk Dan Yoona Girls Generation

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hello hello...baru balik dari rumah makcik aku tadi...ada kenduri arwah...best la juga sekali sekala berkumpul kan, sembang-sembang dengan sepupu sepapat...tahun ni memang ketara sangat perubahan di rumah makcik aku tu...

wait wai wait...rumah dorang ndak la berubah yer, tang tu tang tu juga...yang berubahnya, anak-anak makcik aku tu semakin membesarkan keluarga memasing...haish! jeles aku tau...giliran aku ni bila la lagi?...lambat betul si mr.Handsome ni mau datang bawa kumpulan kompang...des des...

makcik aku ni, anak dia ada sedozen...kira ramai la kan...tahun ni ja sudah ada dua cucu terbaru, dua dua pompuan, fifi dan aleesya...ni anak sepupu perempuan aku...lepas tu, menantu makcik aku, my sister-in-law la kiranya ok, ada dua orang lagi tengah tunggu hari...dua-dua pun anytime ja akan beranak, sedang menghitung waktu la gitu bah...semoga bertambahlah berkat kehidupan dorang semua bah...seronoknya ramai budak kecil di rumah makcik aku...ndak menang tangan ni mana satu yang mau digendong...

tiap kali ada orang masuk rumah dan nampak baby kecil, mesti dorang mau bagi ciuman hangat untuk si baby, haish! kalaulah baby tu pandai bercakap, mesti dorang mengeluh asyik-asyik kena cium kan....

Add caption
nah, kalau si Jang Keun Suk yang cium tu baby, kamurang rasa-rasa si baby tu suka ka ndak? kalau bersayap tu baby semua, mesti dorang terbang2 sudah lepas kena cium oleh si Jang Keun Suk ni, yang dikenali juga sebagai putera Asia....

tapi sorry la ahhh, si Jang Keun Suk mau cium satu orang ja sekarang..siapa lagi kalau bukan si Yoona Girls Generation...apa? siapa? Yuna? eeeiiii, sorry aaa...bukan Yuna yang bawa gitar tu...bukan Yuna yang itu lah...tu Yunalis Zarai tu yang glamer dengan lagu Dan Sebenarnya...

ni aksi Jang Keun Suk bersama Yoona Girls Generation dalam drama LOVE RAIN... ni scene dalam episode terakhir...happy ending la drama tu, memang thumbs up!....

so, berbalik kepada rumah makcik aku, kenduri next year, memang pasti tambah meriah, bebudak tu dah cecah umur setahun, lagi seronok layang dorang nnt...untuk my sister-in-law, semoga kamu berdua bersalin dengan selamat...Agnes bersalin untuk the 7th child, Clarice pula bersalin untuk the 3rd child...bestnya!

Wordless Wednesday || Positive Thinking

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hello semua....hari rabu kan ni hari, kalau kamu ni pembaca blog tegar, ramai blogger akan buat entry 'wordless wednesday'....termasuklah aku ni kan...

kalau sudah 'wordless', meaning teda la bah kan apa2 terdaya mau ditulis, kan 'wordless' bermaksud secara langsung 'diam-diam'... jadi wordless wednesday = diam-diam hari rabu . . . bah, diam-diam ja kita ni hari aaa....hehehehe.....

 
jom layan kata-kata perangsang untuk hari ni...sekali sekala baca ayat-ayat membina diri macam ni, best juga kan, it helps untuk kuatkan semangat kita... layan ja lah ....:))
wordless wednesday || positive thinking ; sees the invisible, feels the intagible, and can achieve the impossible 


Jom Main Luncur Air || Tinggi Giler! 5 Terhebat Dunia

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hari ni cuti Kaamatan...yeah, cuti umum untuk Sabah...aku suka!!!boleh relax layan drama kesukaan aku...tapi kan, cuti-cuti macam ni, best juga kan keluar jalan-jalan...tapi terhad bah mau pigi jalan-jalan bercuti di area aku ni, paling2 pun pigi pulau ja la....

sekarang ni kan musim panas, best juga ni kalau dapat mandi-manda di sungai ka, laut ka...ndak pun public swimming pool...kalau lah kan dekat area rumah aku ni ada luncur air giler tahap dewa punya best mcm kat dalam gambar ni....ermm, memang korang akan selalulah nampak aku meluncur tak hengat dunia....ahaks!

jadi, antara 5 gambar main mandi luncur air ni kan, mana satu yang paling mencabar tahap dewa kamu rasa-rasa...? kalau aku la kan, tu gambar #4, Leap of Faith tu... siap ada sharks aaaa menunggu di bawah...bah, siapa berani mau luncur kalau mcm ni...ni real sharks ni tau...siap tu luncur tingi 60 kaki, bersamaan 6 tingkat bangunan yang biasa...

baca baca artikel penuh pasal ni luncur air, klik ja la sini....5 wildest water slide in the world...bah, ni yang top 5 wildest water slide in the world tau, so kalau setakat water slide di bukit padang tu, kekadang main tu water slide pandai juga aku rasa takut2, apakan lagi yang ni, tinggi 60 kaki, siap ada sharks lagi kan kan kan...p/s: baca la tu artikel penuh, baru tau tu sharks tipu ka ndak...:))

Insano, Beach Park Fortaleza, Brazil

Scorpion's Tail, Noah's Ark Family Park, Wisconsin

Summit Plummet, Walt Disney World Resort, Orlando, Florida

Leap Faith, Atlantis Resort, Paradise Island, Bahamas

The Mammoth, Holiday World, Santa Clause, Indiana

29 May 2012

Simpan Duit Style Jutawan Si Warren Buffet

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hujung-hujung bulan mcm ni, ramai ni kan yang jadi ORANG KAYA SEMENTARA, termasuk lah aku :)).... kan nnt kamu dapat PAYCHECK , ewah ewah...ada yang 3, 4, 5 angka kan...tapi lepas bayar itu ini...ermmmm.....tu kedudukan digit semakin merosot la kan....

tapi tapi tapi, merosot kerana kebaikan tu ndak apa, contohnya bayar loan rumah la, bil elektrik la, loan kereta la, bagi duit untuk parents la, kasi elaun untuk belanja adik yang masi sikul la, etc etc....

kalau merosot pasal membazir, nahhh...ni rugi ni....nnt ndak habis bulan, teda suda duit poket!....jadi, pandailah2 kamurang berjimat cermat, belanja secara berhemah ok...jgn pasal ada factory outlet buat sale, satu hari ja semua duit habis kan....

cakap pasal bab-bab duit ni kan, *juling-juling mata kalau nampak duit bertimbun*, si jutawan WARREN BUFFET ada bagi tips, nasihat, peringatan dan seangkatan dengannya pasal bab2 mau jaga duit dengan baik....mari kita check si WARREN BUFFET punya tips ni, boleh pakai ka ndak....

WARREN BUFFET quotes when come about money and trust

#1 - On earning : never depends on single income. make investment to create a second source
#2 - On spending: if you buy things yo do not need, soon you will have to sell things you need
#3 - On savings : do not save what is left after spending, but spend what is left after saving
#4 - On Taking risk : never test the dept of the river with both the feet
#5 - On investment : do not put all your eggs in one basket
#6 - On expectations : honestly is very expensive gift. do not expect it from cheap people

jadi, mcm mana? boleh ikut tips si WARREN BUFFET ni ka? aku try my best juga ni ikut cara dia, kot kot esok lusa boleh jadi jutawan kan kan kan....mana kau tau, tuah manusia nampak di mana :))....

yang #3 tu la, mesti mau kuat disiplin ni lepas ni....SAVINGS dulu baru SPENDING...ni ndak, selalu terbalik ja, mau SPENDING dulu baru terfikir pasal SAVINGS....ndak terlambat lagi ni mau improve the lifestyle of spending money bah kan...selalu ja bagi alasan, next year la, next year la...ndak payah ni tunggu next year, kalau betul-betul mau, sekarang juga kasi change the habit of using money...

ok la semua....masing-masing punya duit bah juga kan, masing-masing punya la bah punya cara mau jaga duit sendiri....aku ni setakat kongsi-kongsi idea ja, aku pun BUDAK BARU BELAJAR juga bah...babbai...

Mode *SUPER MALAS* || Bukan *SUPER MODEL* !!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

MODE *SUPER MALAS* melanda diri aku....yes, aku tau aku still ada kerja yang kena buat, tapi pasal bisuk sama lusa cuti kaamatan, jd aku rasa malas semacam ja ni hari, plus aku ada lunch date lagi nnt, jd otak aku ni tengah layan mode *JOM MAKAN*....nnt mau lunch apa aaa? makan nasi sama sayur ja la, lagi best! malas ni mau makan pastpud....balik2 mcD atau KFC...erm...

pasal lunch date punya pasal, balik2 ni aku buka almari baju, tingu-tingu mana satu yang aku mau pakai kunun, SUPER MODEL pun ndak pilih-pilih baju lama-lama, dorang kalau pakai baju, main masuk ja tu...aku ni mcm mengalahkan tu SUPER MODEL pula! tapi kan, mesti ni last-last aku pakai jeans dengan long-blouse mcm biasa plus tu cardigan time mau keluar nnt...lepas tu si mom la ni, mesti tanya 'kenapa bah pakai baju tapi mau berlapis luar lagi?'...aku senang ja bagi jawapan, 'style bah ni, mak'...:))

bah, sudah gaji ka kamurang? aku? erm...belum lagi ni, lusa la ni mengkali....gaji bulan ni suda plan ni mau beli barang dengan si mom...nnt la aku posted barang apa yang aku beli sama si mom....yang pasti barang ni banyak guna dan buli ni kena pakai lama kalau pandai jaga, tp warranty selalu pun 5 tahun ja bah kena bagi...erm, barang apa la tu ah?...tapi kan, satu kali payment ja ni, terus ni bajet tight this month...terpaksa la ni ikat perut kan...at least boleh juga kasi kurang-kurang tu lemak...ahaks!

satu lagi, bulan ni aaaa, ramai ni yang tambah anak...dalam list aku ja, ada 3 orang ndak lama lagi mau beranak...yang kawan satu orang sana telupid tu pun ada anak suda bah, tapi belum lagi sempat beli baby gift dia, nnt la aaa....tunggu aku keluar untuk shopping-weekend-date nnt, baru aku pi beli ok...mau kasi apa aaa...baby girl bah juga tu, kasi beli baby dress and doll ja ni, ok bah tu kan...ndak pun senang2 bagi green-pow ja la...

great TUESDAY, i made nothing today ....tapi yang pasti, aku happy ja ni...siap buli buat entry lagi...:)) hehehe....

7 Lovely Logics || Kenapa Bah Mesti Mau Guna '7'??

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

cepatnya masa berlalu, hari 29 Mei sudah, ndak lama lagi kita masuk bulan Jun. . .ye ye, 30 dan 31 Mei cuti umum, bestnya!!!! cuti apa? ndak kan kamurang ndak tahu ni. . .kan tiap tahun Sabah sambut kaamatan. . .apa tu? eleh, bilang satu malaysia, kaamatan pun kau ndak tau ka? . . .tu ha, pesta menuai la. . .

bangun pagi2 ni, semangat betul mau sarapan, tapi sebelum sarapan, check email dulu. . .tau2 la kan, kemarin si bos aku tu suruh aku buat report, awal lagi aku hantar tu report bah, dalam jam 3ptg, tapi lewat malam juga baru dia terhegeh2 mau tingu. . .sudah la tu, tengah2 malam buta juga dia email bagi komen . . .
adus bos, knapa lah kau ndak check bah awal2 email kau ni, tingu tu report aku? kalau ada ndak kena ka, mau add on benda lain ka, mau research more and more ka, kan bagus kau bgtau aku awal sikit! ini ndak, time lewat2 malam juga kau kome, aku sudah buat taik mata lor. . .jd this morning jam 6am aku bangun tinguk ni email kau. . .potong stim betul lah bos aku ni, mau belekpas pun terpaksa tangguh. . .buat research dulu ni di pagi-pagi buta. . .
nnt jam 8, sah sah ni si bos koling-koling tanya aku macam-macam. . .dia ni ah, itu BIG BOSS sana seberang laut mau ni report today, patutnya awal2 lagi kau boss sudah kasi siap bah. . .kami ni level kuli-kuli ja bah, kami try the best sudah ni kasi siap awal ni report, tapi kau bah boss, lambat betul mau check kerja kami ni. . .haish!!!! lepas sudah check, banyak lagi complain ni. . .dush dush . . .
ndak pa la bos, pasal aku ndak gumbira bangun awal pagi ni time check email dari kau, jadi aku psiko diri sendiri ja lah yang aku patut gembira. . .tu la sebab aku insert '7 lovely logics' . . .
bos, tu reason #6, memang ndam ni untuk aku. . .jangan fikir terlampau banyak untuk cari jawapan. . .jadi bos, aku take it easy ja ni email kau. . .lepas aku buat research sikit, aku mau belekfpas aaa. . .itu apek jual mee datang sudah. . .aku mau beli dulu la. . .
apek! mee goleng itu kicap banyak kurang tapi ayam mau manyak satu bungkus ooo. . .

28 May 2012

Senyum Seindah Suria

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hello hello . . .bah selamat berhari Isnin semua. . .aku sibuk ni hari, tapi sibuk macam mana pun, mesti kamu semua jangan lupa mau senyu aaaa . . .senyuman ni pembawa rezeki dan tuah dalam kehidupan kita, ni mom aku yang bagitau aku lah, jd aku selalu senyum walaupun aku STRESS tahap dewa. . . terus tu STRESS hilang ni terbang2 di udara. . .

ndak percaya? cubalah sendiri. . .cuba kamu senyum time time kamu STRESS, ndak pun time time kamu sedih putus cinta atau kena marah oleh cikgu gara gara ndak buat homework (nah, padan muka malas mau buat homework!). . . .kamu senyum la, lepas tu hilang tu rasa STRESS atau kecewa kamu. . .ya la bah, ndak la hilang terus kan, tapi at least kurang kurang juga tu rasa . . .


sama lah juga mcm gambar yang aku kasi include dalam ni entry. . .kamu senyum la. . .gunakan senyuman padu mau kamu tu untuk ubah dunia ni menjadi lebih cantik berwarna warni, mana tau kalau kamu senyum, kot2 ada event manager ka kebetulan di sebelah kamu tu, atau film producer ka, tetiba dorang suka tengok senyuman kamu, nah manatau rezeki kamu kena propose jadi model iklan . . .kan kan kan. . .

walaupun kamu mungkin ndak happy hari ni, tapi jgn pasal sebab kamu ndak happy, terus senyuman kamu hilang. . .nah tu la tu maksud ayat 'don't let the world change your smile' . . .

ok lah, aku super duper busy ni hari, tapi sempat juga curi-curi waktu mau buat entri. . .nnt aku ndak update my blog, sunyi sepi pula my blog ni, langsung ndak ada traffik nnt. . .jadi kamu-kamu yang read my blog, thanks ah for coming here. . .mana tau cerita entry aku ni bagi kamu inspirasi untuk hari ni. . . .kan bagus kongsi cerita-cerita yang menggembirakan penuh inspirasi. . .

ok, kena menghilangkan diri dulu untuk seketika ya. . .si boss aku yang malas hari ini, suruh aku sambung kerja dia dulu. . .jadi sekali sekala terasa juga ni jadi bos (dalam bahsa sebenar, jadi kuli bah). . .

annyong.

27 May 2012

Pantang Orang Tua-Tua || Dilarang Kira Jerawat Muka !

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

siapa tu suka giler kira2 jerawat di muka. .  .???? aku la tu! hehehehe. . .ya bah, asal ada ja jerawat di muka, biar satu biji kecil yang kalau di teropong jarak dekat sekalipun, hatta tu jerawat sukar kelihatan, tapi aku mcm orang sadis ndak sedar diri mau exaggerate 'Aku berjerawat! oh tidak!' . . .

nah. . .nampak ni quote aku kasi include dalam ni entry. . .baca sendiri. .  .lepas ni jgn lagi kau kau semua kira tu jerawat di muka, pompuan la selalu ni kan. . .dari kau kira2 tu jerawat di muka, bagus kau kira tu blessing setiap saat kau dapat. . .

mana ada aku dapat blessing? . . .siapa ni buat statement mcm ni? bah, mari kita kira dulu blessing yang kita dapat tiap hari. . .lepas ni jgn kau gatal2 cakap kau ndak dpt blessing aaaa. . . .jom jadi budak yang tahu BERSYUKUR . . .

#1 - hari-hari bangun tidur dalam keadaan selamat
#2 - hirup udara percuma
#3 - mak bapa kasi duit pigi sekolah kan kan kan. . .aku? kerja sendiri untuk cari duit . . .itu namanya rezeki. . .alhamdullillah. . .
#4 - minum air bersih
#5 - dapat makan nasi harga murah . . .pasal tu beras dapat subsidi govt lagi kan kan kan. . .

#6 - pembayar cukai bayar cukai,, jd dapatlah aku guna kemudahan asas secara percuma . . tima kaci pembayar cukai ok. . .aku pun bayar cukai bah. . .

nah, kamu kasi list la sendiri your own blessings. . .byk ni mau write down. . .

p/s: aku tingu cermin, ada jerawat dekat dagu aku. . .start sudah ni mau susah hati pasal jerawat timbul. . .automatik juga ni tangan start pigang pigang ni jerawat, mau start kurik kurik la ni. . .kalau si mom nampak, habis aku ! dapat 'lecture' percuma nnt . . .

Dengan Segelas ABC Masin, Tipah Tertipu Besar!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hari ahad yang busy...ndak la, saja jer aku pura-pura busy. . .



laugh at the randomest things . . . apa mau digelakkan hari ni eh. . hari ni tiada apa yang funny happened in my life. . . .tapi teringat satu kes dulu time time aku muda. . .eh, sekarang pun still muda lagi hokey, ahaks. . . 

time tu cuaca sangat panas. . .aku ni baru balik dari sekolah. . .hampir2 dekat sampai rumah, sepupu aku ni yang memang tinggal sebumbung dengan aku, terkejar2. . .dia teriak2 panggil nama aku. . .kakak! kakak!. . .ya la,aku tau la aku tua dia lapan bulan, jadi memang patut dia panggil aku kakak. . .

dia tanya aku, kakak mau minum ABC. . .ces, kau Len, jauh2 lagi kau panggil2 aku, ingatkan ada hal penting jadi di rumah, rupa2nya kau tanya aku mau makan ABC ka nda. . .erm. . .hari tu kan, cuaca memang sangat panas, mcm la juga cuaca hari ni kan, panas bangat bah! 

jadi aku pon apa lagi, mcm orang yang ngantuk disurungkan bantal, mestilah best kalau dapat makan ABC time panas2 terik ni. . .peluh di baju sekolah aku time tu belum kering. . .huh!. . .jadi si Len ni balik rumah berlari kasi tinggal aku di belakang. . .sempat lagi dia cakap. . .Kakak, aku balik dulu mau kasi buat kakak ABC ok. . .

sampai ja aku di rumah, si Len ni siap dengan segelas ABC. . nampak mcm sedap ja. . .aku ni pon satu kes, terus ja gulp gulp tu ABC. . .rasa sejuk ja masuk tekak. . .tapi sesaat lepas tu, yaks! aku keluarkan semua yang aku minum. . .si Len gelak2 tinguk aku dari jauh. . .mau kejar, aku masih penat ni berjalan balik dari sikul. . .tunggu kau Len. . 

mau tau apa jadi dengan ABC yang aku minum tu? gila punya sepupu aku ni. . .dia bancuh ABC tu dengan garam, masin mau mampus. . .aku ni pun satu, senang ja kena tipu oleh kebaikan sepupu aku ni. . .aku lupa yang dia ni selalu ada motif sewel . . .aiyo!

mau tau apa jadi dengan sepupu aku lepas tu? bila malam datang menjelma. . .dia mau lari pigi mana kan kan kan. . .kan kami tidur sebilik. . .yes! masa untuk balas dendam. . .aku belajar malam tu, buat homework yang gila2 banyak. . .sibuk2 aku belajar, dia masuk bilik dan senyum2 tingu aku. . .siap boleh tanya, Kak. . .sedap kan ABC aku buat? . . .ya aku tertipu oleh kau. . .tunggu kau kejap lagi aku balas dendam (ni cakap sendiri dalam hati ni). . .tapi belum lagi aku cakap, si Len ni sambung . . .kak, ndak boleh kau marah aku aaa. . .kau tau kan hari ni hari apa?. . .ya! aku tau, tapi aku terlupa, jd aku tertipu ah . . .tipah tertipu pula ni. . .

sebenarnya, hari tu APRIL FOOL bah. . .jadi aku terkena FOOL time tu. . .tapi malam time mau tidur, aku kerjakan dia. . .habis satu badan aku geletik dia, baru padan muka dia. . .siap aku kunci pintu, jd time si mum dengar dia jerit2, mum ndak kan dapat masuk bilik selamatkan si Len. . .nah! kotoh kau, padan muka. . .next year kasi kena lagi aku APRIL FOOL ABC MASIN kau tu. . .!!!

the next day, kami gelak sama-sama macam orang gila teringat apa yang jadi time APRIL FOOL kemarin. . .thumbs up! si Len memang best friend aku time tu, dia bukan ja sepupu aku, tapi lebih dari tu, dia kawan aku yang paling best!!!!kami boleh buat apa saja sama-sama, dan rahsia kami yang banyak tu, memang ndak pernah kedapatan. . .lagi best, si Len ni tahan tukul, aku marah byk mana pun, dia senyum ja, lepas aku marah, mesti dia tanya. . .kak, kau mau minum cola ka? mari kita beli cola. . .ces! tau betul kau mcm mana mau hilangkan marah aku. . .aku ni pun satu, cepat betul lembut hati when come to cola. . .aku kan penagih cola tegar ketika itu. . .!!!!

bah, mari kita minum cola :))))

Si Girlfriend Tolong Cuci Baju Aku . . .Terima Kasih. . .

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

yeah! hari ahad. . .hari untuk bergumbira menlaundrykan diri. . .hahahaha. . . .mari kita ramai-ramai membasuh baju, basuh jgn tak basuh. . .nnt lusa ndak da pula baju kerja. . .



teringat waktu di kampus dulu dulu. . .ni dulu dulu punya cerita dalam 12 tahun lepas la gitu. . .ya hampun kawan aku seorang ni kan, malas malas dia mau buat laundry, kadang kadang dia rendam baju dia dalam baldi, letak air letak sabun. . .bagus la tu, rendam dulu tu baju baju kasi hilang daki degil. . .tapi dia memang main rendam ja la, sehari dua hari. . .lepas tu tiga hari empat hari. . .sampai lah seminggu dan kalau malas sampai sepuluh hari. . . 

bagus punya girlfriend aku, suka main rendam rendam. . .lepas tu bukan tu baju boleh bersih pun, sudah jadi jeruk, jadi mcm mana lah. . ? aku ni short minded kadang kadang, kalau datang angin kus-kus satu badan, senang ja. . .mau tau apa aku buat dengan baju yang berendam berhari2. . .dari la ada wangi sabun, sampailah ada wangi ikan masin. . .last2 aku main buang ja tu baju. . .padan muka kau girlfriend, malas betul mau cuci kain kan. . .pass bagi aku, aku buang ja masuk tong sampah. . .hahahaha. . .

tapi yang bestnya, si girlfriend buat bodoh ja mcm tiada apa yang berlaku. . .pasal dia kan girlfriend aku, kalau dia marah membebel pun aku buat bodoh ja mcm tiada apa yang berlaku kan. . .dia pun sama juga, kalau aku membebel marah marah, dia relax ja buat 'dono' . . .hahahaha, life is so beautiful kan, isn't it?


















untung dapat girlfriend yang best mcm dia ni. . .girlfriend, let's be friends until death do us part ok. . .let's make our friendship all the way to heaven as well ok. . .tanpa rasa segan, aku selalu cakap dengan girlfriend aku, aku cintakan dia, dan aku rindukan dia. . .girl to girl, but with her, i never feel shy to express my true feeling. . .dia kawan aku hingga ke syurga. . .

p/s: girlfriend, terima kasih kerana pernah basuh baju aku dulu. . .sebenarnya mesin tu yang basuhkan, kau cuma tolong sidai la. . .xoxo. . .



26 May 2012

Aku Ndak Buat Kerja Bodoh Sorang-Sorang . . .Betul Bah Ni . . .

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post



hari sabtu ni hari, bah yang sudah dapat gaji tu mesti keluar jalan-jalan pi shopping kan. . . yang belum bergaji macam aku ni, duduk rumah ja la. . .boleh juga jalan2 cuci mata, tapi ndak la boleh gatal2 mau pi membeli dan membelah. . .ades. . .

tapi tadi si cintahati bawa keluar jalan cari barang. . .aku tumpang dua kaki ja la keluar, memang tiada niat pun mau beli barang ni pasal sudah agree sama my mum tersayang untuk replace our old refrigerator. . .harga, brand, model, specs pun sudah aku survey awal bulan that day. . .dan after buat tinjauan perbandingan, aku yakin seratus percent aku akan beli SAMSUNG . . . harga boleh tahan, sama padan sama tu SAMSUNG SMARTPHONE . . . jadi bulan ni, jangan gatal2 mau shopping barang lain pasal aku mau tunaikan janji sama si mum belikan dia tu peti sejuk . . .anggap ja la hadiah untuk MOTHER'S DAY . .

p/s: cintahati, nnt kita pigi beli peti sejuk tu aaaa. . . sudah kan kita tingu tu peti sejuk that day. . .tunggu my paycheck hujung bulan ni ok ;)) . . . kalau kau ndak mau kasi kawan aku beli peti sejuk untuk si mum, nah nnt aku terbabas pigi beli tu SAMSUNG SMARTPHONE . . .!!!!

satu lagi, nextweek mau drag si cintahati kasi kawan aku beli new sport shoes. . .since last week my old sport shoes sudah hangkang . . . mau buang pi hong kong tu kasut lama. . . .untuk running shoes, aku suka REEBOK, this time mau beli brand apa ah? NIKE mengkali, tapi aku ndak suka design2 NIKE kalau running shoes punya, tapi kalau sneakers NIKE, design dorg boleh tahan tu. . .ADIDAS? ish, ndak mau la, ramai betul ni pengguna ADIDAS, termasuk adik aku ni, pengguna tegar ADIDAS. . .last2 beli REEBOK la lagi ni. . . 

bah....aku mau kasi sejuk badan dulu ni, panas kan cuaca sekarang. . .ngam juga beli peti sejuk baru, next time kalau rasa panas2 badan, kasi masuk ja tu badan dalam peti sejuk. . .lagipun tu peti sejuk memang boleh muat juga badan aku, that day aku sudah sukat juga tu :)) . . . nah, mau buat kerja buduh pula ni tau, ahaks!

Makcik Aku Seorang Pakar Kaji Selidik . . . Percayalah!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

hari tu la kan. . .ya lah bah, bukan la hari ni. . .jadi kan, mau dijadikan cerita . . .aku tengah bercerita la bah ni. . . .

makcik aku yang sudah lama ndak datang lawat kami, tiba-tiba hari tu kan dia datang la rumah. . .aku ni, kalau ada ja saudara mara yang jarang datang rumah, tiba-tiba datang kan, mestilah aku layan bagus-bagus. . .kan kita ni ada adab melayan tetamu. . .kami cerita-cerita la, makcik tu, mom aku, aku, adik aku . . .

cerita punya cerita, nah tiba-tiba tercakap pasal kawin. . .ehem ehem. . .makcik aku tingu aku. . .aku relax ja, aku tau sudah tu maksud pandangan sebegitu. . .

soalan 1 : bila lagi kau mau kawin ni?
soalan 2: tua sudah ka ni, kawin la . . .(ni bukan soalan, tapi ayat padu maut. . .sila tahan telinga)
soalan 3: berapa sudah ni umur kau? mau tunggu sampai bila?

aku senyum-senyum ja tingu makcik aku, lepas tu aku cakap mcm ni

jawapan 1: tiada lagi lagi, nnt kalau saya mau kawin, lepas kawin saya bagitau 'YA, SAYA SUDAH KAWIN'
jawapan 2: tua atau muda, bukan syarat sah kawin (ya, aku membalas ayat padu maut dengan jawapan tahap Gaban. . .sila tahan telinga mcm mana aku juga perlu tahan telinga)
jawapan 3: secara matematik, WELCOME TO THE 3 SERIES . . .aku berusaha, tapi belum tiba giliran aku. . . . . .kalau kamu semua risau aku ndak kawin, aku lagi berganda-ganda risau aku ndak kawin. . .kawin bukan kerana kita suka-suka, tetapi kawin kerana sebahagian iman kita akan sempurna, dan itu yang aku harapkan. . .(sila jangan beri 'DALIL KERA' mcm org yahudi setiap kali kamu2 kena bagi soalan padu maut, jawablah guna akal yang bijak)



















makcik, nnt lepas saya kawin, insya allah aku datang rumah makcik sambil pegang tangan suami saya macam ni. . .ndak pun kalau makcik nampak saya lain kali di mana-mana pegang tangan mcm ni dengan lelaki yang makcik ndak kenal, jalan2 di tempat umum, ketahuilah aku sudah berkahwin aaaa. . . .

nnt, jangan makcik buat pura-pura ndak kenal aku pula kalau terserempak. . . .oh ya, aku memang hitam, dan dia memang putih, aku agak rendah, tapi dia tinggi. . .aku kureng lawa, tapi dia banyak hensem. . .tak tipu punya. . .:)) . . .doakan kami berakad-nikah. . .amin amin amin. . .

Kerana Nama Dia Kate Middleton, Jadi Si Prince William Jatuh Hati La? . . .

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


hello hello . . .lewat-lewat malam macam ni, aku sibuk ja mau buat entry . . . patutnya aku tidur tadi lagi, mcm selalu asal jam 10 malam ja, memang aku sudah pengsan di tilam, tidur mimpi si anak raja . . .ewah ewah, anak raja mana la aku mau mimpi ni, dulu-dulu berkenan dengan si Prince William, tapi si Kate tu my 8 years rival pula yang berjaya mencuri hati anak raja idaman kalbu . . .huh!

pesanan untuk Kate Middleton, jaga lah si Prince William tu elok-elok . . .aku pun memang sudah tak hingin dengan dia tu . . .lagipun, dia kan sibuk ja mau pandu helikopter ke sana ke sini, bukan boleh lepak di istana pun macam orang kebanyakkan. . .ndak rugi juga tu aku ndak kawin sama dia!



william, bah . . .alang2 sudah 8 tahun kau gila2kan si Kate, jangan pula lepas kawin kau ikut mcm bapa kau tu si Charles kasi two timing si Lady Diana . . .

aku tau la kau tu sekarang gila bawa heli, ya lah . . .kan si putera william ni jadi pilot untuk 'search-and-rescue' mestilah asyik2 terbang ja di awan biru. . .william, kalau aku hilang, kau akan cari ka? haish! mesti ndak kan, tapi i bet kalau si Kate tu hilang . . .errrrmmmmm, ndak dapat dibayangkan. . .


aku suka gambar kamu berpotret mcm ni, looks so stunning! ndak pa kau Kate, sampai hati kau curi putera kegilaan ramai ni, nnt once aku sudah jumpa 'my prince', putih mata kau tu!

p/s: mau cari lelaki rambut tebal . . .putera william ni, muda lagi, tapi sudah byk rambut gugur, kepala pun mau botak. . .mana tu pakar rambut Yun Nam . . .ndak mau bagi free treatment ka sama putera william ni? ya lah bah william, aku tau la kau mana mau kalau setakat Yun Nam, kau kan ada Vidal Sassoon . . haish. . . . . . 




24 May 2012

Happy Together; You And Me

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
The woman was made of a rib out of the side of Adam; not made out of his head to rule over him, nor out of his feet to be trampled upon by him, but out of his side to be equal with him, under his arm to be protected, and near his heart to be beloved.

happy together
in every ups and downs
i have fun as long as i'm with you

23 May 2012

Love And To Be Loved ; Live A Better Life

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
hello everyone. . .

all this while, i've been silent a lot in posting up entries for this blog . . . but today, i've promise to myself to take care of this blog just like my other blogs, Green Canvas and Purple Blogshop . . .

hope in future, more readers will come visiting this blog, and enjoy reading my entries . . .since this blog is about LIFE INSPIRATIONS, so i will bring more stories to inspire you all. . .hope together we all to live a better life!

cheers everyone ;))

The greatest thing you'll ever learn
is just to love and be loved in return.
- Joseph Adison -


hugging your loved ones either your half-one, friends, or even a stranger is part of the emotion of love, either you realise it or not. 

10 May 2012

What Is . . . . Love ???

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Ask not of me, love, what is love?
Ask what is good of God above;
Ask of the great sun what is light;
Ask what is darkness of the night;
Ask sin of what may be forgiven;
Ask what is happiness of heaven;
Ask what is folly of the crowd;
Ask what is fashion of the shroud;
Ask what is sweetness of thy kiss;
Ask of thyself what beauty is.
Philip James Bailey, Festus (1813), scene A Party and Entertainment.

8 May 2012

Flow Your Love

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


Just let your love flow
like a mountain stream
And let your love grow
with the smallest of dreams
And let your love show
and you'll know what I mean
It's the season

Let your love fly 
like a bird on a wing
And let your love
bind you to all livin' things
And let your love shine
and you'll know what I mean
That's the reason.


Larry E. Williams, in Let Your Love Flow (1976).

7 May 2012

The Journey Of Yours

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

A JOURNEY OF A THOUSAND MILES BEGINS WITH A SINGLE STEP

LAO-TZU

10 Apr 2012

Love Sees Roses Without Thorns

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
source google

love sees roses without thorns
~ german proverbs ~

9 Apr 2012

Love Understands All Languages

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
source google

love understands all languages
~ romanian proverbs ~

8 Apr 2012

Be A Better Person

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

we cannot become what we need to be
remaining what we are
~max depree~

7 Apr 2012

It's Your Attitude - Zig Ziglar

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

it is your attitude
not your aptitude
that determines your altitude
~ zig ziglar ~

29 Mar 2012

Erich Fromm

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Who is Erich Fromm? 



Erich Fromm full name is Erich Seligmann Fromm, born in March 23 1900. He is a Jewish German-American Social Psychologist. He was associated with Frankfurt School of Critical Theory.


this is among his quotes, The Art of Loving


“Love is a decision, it is a judgment, it is a promise. If love were only a feeling, there would be no basis for the promise to love each other forever. A feeling comes and it may go. How can I judge that it will stay forever, when my act does not involve judgment and decision.”
Erich Fromm, The Art of Loving


Don't Stop Dreaming

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


the moment a man stop dreaming
is the moment he petrifies
inside. . . 

-Robert Ebert;
a movie critics and screenwriter-


AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting