Money Jars

20 Jul 2013

Teori Politakus

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post



hari ni aku teda mood nak buat kerja, so elok aku update blog aku yang dah agak byk spider web coz tak update2 kan.....

tetiba aku nak ckp pasal teori politakus. . . .lebih kurang lah dgn teori politikus ... cuma bezanya, teori politakus ni berada pada skala yang sangat kecil, tapi masalahnya teori ni sangat ramai yang guna... kalau teori politikus pula, tu org2 politician jer yang guna hokey, skala besar tapi cuma selected orang jer yang boleh guna pakai!

so apa tu teori politakus? 

jom susuri keadaan kehidupan kita seharian.

kes A 

cik minah mulut tempayan jiran engkau sebelah rumah tu dtg2 rumah ja, nampak lantai rumah tak licin, mulalah dia cakap ...eh eh , kasarnya lantai rumah awak, langsung tak mulus mcm lantai rumah aku...nak tau rahsia lantai rumah licin, senang jerrr, guna lah pembersih lantai cap tikus putih, dijamin berkilat! ....

hah, ambik engkau! dapat jiran mcm ni kan .... dtg2 rumah tak bagi salam, trus memandai pula nak bagi nasihat ttg kehalusan lantai rumah... tapi cik minah ni lupa, lantai rumah dia guna tiles jenama white horse kan, sure la licin berkilat, lantai rumah kau pula setakat papan tak diketam licin, sure la kasar kan....

kes B

ni housemate yang gila dengan produk nak putihkan kulit... ok fine, kau nak kulit kau putih melepak mcm michael jackson, suka hati kau la kan... letak lah bebanyak segala jenis produk, ada aku nak kesah??? tak kesah langsung ....

eh lee ai lin, kulit awak ni kusam la sesangat, tengok mcm kulit aku, putih gebu tau... si ai lin ni mls nak layan housemate dia yang obses dgn produk keputihan, so si ai lin pun dgn secara jujurnya cakap .... oh ya ke patema, kena pakai semua produk ni baru putih eh???? kau ja la yang pakai ok, bagi putih semua kulit tu, aku rasa aku dah cukup putih la ...

tapi si patema ni nak juga si lee ai lin ni try produk tu, so dia tak putus asa nak pujuk kawan cina dia ni guna produk memutihkan wajah .... ai lin, you tengok I beli cream muka cap pelangi ni, kulit I dah start cerah2 tau ... ai lin dah naik bengang kan, so dia ckp tanpa lapik "patema, kulit I ni mmg semulajadi putih, dah nama I pun lee ai lin, ada paham ke tak? you to mix negro, so kalau nak putih sangat daripada you membazir beli produk2 semua ni, baik you buat pembedahan putihkan kulit muka, mcm michael jeksen tu" ....

ni kes budak kulit gelap tak sedar diri nak suruh budak yang sediakala dah putih melepak suruh putihkan muka....

kes C

"eh eh ajira, bayi kamu ni susah sangat mau tidur kan, bagus kamu ayunkan, guna ayunan tu", ni tegur si munah kepada isteri adik sepupu dia .... tapi bagi ajira, membuaikan buyi tu tidak berapa selamat, jadi dia tak nak buaikan anak dia... "it's ok la kak munah, baby ni mmg mcm ni, susah mau ditidurkan, kena urut2 kaki dia, baru dia mau tidur"... tapi si munah ni rasa mcm tak puas hati la kan pasal idea dia tidak diterima pakai....

"kamu ni ajira, baru beranak satu, akak ni dah sepuluh anak tau, semua anak kakak senang jer nak kasi tidur, masuk buai , ayun2kan kejap dah lena tau"....

"tu anak2 kakak kot, tapi my baby ni tak suka dibuai2kan, tak lena dia tidur...dia lagi suka di urut2 kaki, then cepat jer dia tidur...tidur pula just letak atas tilam, tap perlu nak buai2..." jawab si ajira...

"alah bikin penat ja kau urut2 baby kau tu, makan masa mau urut2 ni, buai la bagus, cepat jer baby boleh lena", tambah kak munah lagi

si ajira ni dah mula sakit telinga ..." tu cara akak nak tidurkan anak akak, nak ayun ker, nak lambung ker, suka hati akak la ya.... cara saya lain... tak semua baby suka kena buai, dan tak semua baby suka kena urut untuk ditidurkan... cara kita masing2 la ok..."

.........................................

so get what i tried to tell you about teori politakus?
dapat? tak dapat?

mcm ni lah, teori politakus ni kan kdg2 orang2 sekeliling kita tak senang hati tengok cara kita buat kerja, ada jer la yang tak kena....yang betul semua cara dorang...kadang2 kita ni boleh tertekan dgn hal2 yang mcm ni kan...apatah lagi kalau orang2 sekeliling tu ada hubungan rapat dgn kita, asyik2 nak dia jer yang betul...mcm la dia tu pandai sangat kan...ermmmm, ya la tu, pandai la sangat dgn teori politakus bodoh dia tu!!!!

so, kalau ada orang2 mcm ni sekeliling korang, senang jer...biarkan dia bercakap, suka hati la dia nak cakap kan, tapi korang kalau tak suka, JANGAN IKUT apa yang dia cakap...

kalau dia cakap minum susu tak baik untuk tulang, tu mungkin untuk dia je la kan, korang kalau nak minum susu untuk menjaga pembentukan tulang, ada aku kesah! aku minum je la kan...

kalau dia cakap anak yang darjah lima tu kau bodoh tak pandai buat matematik, biarkan dia ... mungkin anak dia pandai tahap gaban buat matematik darjah lima, tapi dia lupa anak kau lebih bijak buat duit daripada anak dia ... !

kalau jumpa orang2 mcm ni yang suka guna teori politakus, senang jer... tak perlu nak debate2 dgn dia, biarkan dia bercakap byk... lagi byk dia bercakap, lagi naik tahap kebodohan dia ... dan kita yang bijak pandai ni, lebih elok berdiam diri... diam tak semestinya bodoh kan... kalau kita bodoh pun, at least kita diam, so org tak tau kita bodoh.... eh, mcm tu eh?

2PM .... Aku Datang Kepada Mu!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

2pm

kali ni seriously i'm gonna fly ....where where where????

dekat jerrrr .... to south korea!  yahooo ...

wait till the time to come, air ticket is in my hand now.

passport . . .oh passport . . . . kena pigi renew dulu, so ciao bye bye. . .

~end~


AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting