Money Jars

22 Jun 2013

Letak SIGNATURE Sendiri Di Blog Entry

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Hello semua... Di hari yg sunyi mcm ni,  elok share ilmu2 yg baik kan... Jom buat signature untuk setiap entry yg korg buat kat blog... Suka tak???? **riang ria ala ala giyomi**... 

So,  mcm mana nak buat eh? Ekceli,  ada byk cara boleh buat,  terpulang korg nak yg mana... Lgpun kan,  dah buat2 tak jd,  so kena bersabar n cuba lg hokey...

OPTION #1

1) buka web mylivesignature,  klik sini jer
2) klik START NOW
3) ada 4 pilihan kan.... Klik using the signature creation wizard

4) then,  boleh la start creat signature korang...
Boleh pilih jenis tulisan,  warna tulisan,  n kalau nak background tu transparent,
klik box dgn word transparent tu hokey.. Dah hampir siap pun kan...
5) sekarang,  scroll ke bawah sikit,  dan jumpa ayat ni
Want us to animate this signature
Want to download this signature
Want to use this signature

6) klik "want to use this signature" tp download juga hokey the signature. 
Penting utk download signature,  kot2 option#1 tak jd,  so kita akan guna option #2
7) so,  click generate html

8) pilih code html yg berkenan kat hati korang.... Sila rujuk example yg diberi di web yer...
9)  copy html tu then paste yer.... Paste kat mana????? 

10) pigi kat blog korang,  buka dasboard > template > settings > post and comments > post template > add > paste code tu dan save settings hokey... Siap. 


OPTION #2
Alamak,  option satu tak jd lahhhhhh.... Hokey kita ulang jer semua step smpai siap signature tu kena create,  then download jer signature tu....

1) lepas dah download signature,  go this web imageshack.us,  klik jer sini
2) sila register n then sign in... Alah bukan lama pun nak register,  cuma masukkn email n password jer
3) nampak tak butang upload kat corner sebelah kanan tu???? Klik upload
4) dah upload gambar signature korang?  Dah kan,  so click link URL yg diberi tu

5) buka dashboard > template > settings > post and comments > post template > add

6) copy dulu html kat bawah ni kat dlm add box tu


post signatureSIGNATURE LINK
" style="width : NaN%; ">

7) dah copy?  Then masukkan url yg korang dpt dari image shack tu td kat tulisan SIGNATURE LINK tu...

Mcm cth kat bwh ni:


post signaturehttp://imgxxx.imageshack.us/img442/8831/tkz.png
" style="width : NaN%; ">
8) dah siap,  so bolehlah save settings hokey...

Selamat mencuba!

post signature

Harta Simpanan Syurga Untuk Kita Ambil Dan Amalkan

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Salam hujung minggu semua,  wishing you all are happy n having great weekend time!

Just wanna share some good knowledge,  tentang harta simpanan syurga... Pernah terbayang tak mcm manalah rupanya harta simpanan syurga ni????

Kalau kita la kan,  ada harta yg kababom,  sure kita jg elok elok kan.. Mana mau share2 bg org pakai kannnn... Kalau kau ada handbag channel yg ori harga ribu raban tu,  ermmmm i tell you,  takkan korg nak bg pinjam kat org kan even to your very own BFF.. hehe

Indah ker harta simpanan syurga ni??? Dah nama pun harta ni milik syurga,  pasti tak dpt dibayangkan keindahannya kan.... Siapa nak harta ni?? Sesiapa pon boleh dpt tau harta ni,  terpulang jer korg nak ke tak nak....


Inilah harta simpanan syurga yg Allah berikan kpd penduduk bumi,  dan bunyi ayat ni mcm ni... 

LA HAU LA WALA QUWATA ILLA BILLAH

Dan maksudnya???? 

Tiada daya untuk berbuat dan melakukan sesuatu melainkan dengan izin Allah

Ini adalah zikir yg elok untuk diamalkan setiap hari.  Insya Allah setiap urusan dan apa juga permasalahan  kita akan dibantu Allah.... Amin. 


post signature

20 Jun 2013

Apa Patut Buat Bila Suami Tak Balik Malam?

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Opsssss,  tajuk entry punyalahhhhh kababom gitewwww...apa nak buat eh kalau laki tak balik mlm ni?.... Bolehlah aku kluar berpoya poya,  ahaks!  Sungguh tak sukaaanyaaaa :-[ :-[ **mood rindu mr. Husband jap**

Lil'Raf oh lil'Raf,  sleep my baby sleep..
Daddy is not coming home tonite,
sleep baby sleep,
Don't cry don't cranky....

Lullaby for lil'Raf,  harap mlm ni tak der la si kecik ni nangis yer...
Biasanya kalau shift mlm ni,  mr. Husband yg take over, so si mommy boleh la tdur tanpa gangguan,  kecuali kalau mr. Husband balik kerja lewat mlm ermmm tu mmg aku job aku lar layan lil'Raf... Best juga main tukar2 shift ni,  at least ada la jg tolak ansur kan dlm hal jg baby.... Yer la kan,  serius penat jg baby,  lg2 kalau no support drpd MR HALF....

so mommy-daddy-to-be,  jgn gaduh2 nnt yer bab nak jg baby... runding elok2, mesti bertolak ansur sesama sendiri.... Yg si ibu,  yer lah tengah pantang kan,  badan kena jaga... no angkat yg berat2, tp jgn bg alasan pula itu ini tak boleh buat.... Takkan lah setakat nak cuci kain tak larat.... mesin basuh tu kan setakat petik punat2 kat dashboard tu jer.... Senang kan.

Yg si daddy pula,  hokey mmg sgt difahami korang kuar kerja,  penat kerja tp tu bukan alasan tak nak tolong jg baby.... Balik rumah jer,  cepat mandi then jaga baby,  so wife boleh masak mlm,  kemas kain,  kemas apa2 yg patut.... Timban rasa sgt penting time ada little baby ni....

Kalau baby nangis tengah mlm nak susu,  tu mmg dah tugas si mommy kena breastfeeding kan baby,  tp kalau baby cranky grumpy,  si daddy silalah bgn juga,  tlg pujuk2 si baby yv tengah tak selesa,  kot2 baby kembung perut ker....

Dan si mommy pula,  kalau mr. Daddy dah tlg jaga baby ker,  masak ker,  cuci kain ker,  tak salah ucap THANKS kat mr. Daddy hokey.... SO SWETTTTT kan **mcm aku ler tu with mr. Husband,  ngee**...

Hokey,  mlm ni mr. Husband tak balik,  harap2 my lil'Raf tak grumpy2 tengah mlm... Wish lil'Raf have a good goodnite sleep.  And to my mr. Husband,  buat kerja elok2 yer,  make sure take your dinner jg... Kerja tu kerja jg,  tp jgn lupa pula nak mkn,  nnt tak pasal2 kena sumpah oleh sang perut....;-)

Gudnite people,  lil'Raf dah sleep well,  so mommy pon nak tdur la juga.... B4 masuk tdur,  jgn lupa baca doa tdur,  ayat kursi dan jg 3Qul yer... Semoga tdur anda selamat dr gangguan dot dot dot,  ngee :-D

post signature

Cinta Yang Bertambah

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Happy thursday,

Lil'Raf dah rehat, nyenyak jerrrrr dia tidur..semlm meragam semcm jer, liat sgt nak tdur, tp aku layan jer la ragam lil'Raf, walaupun penat, mata dah sepet2 nak tdur lastnite, tp lil'Raf still rancak  in... Nnt kalau lil'Raf dah besar, mesti rindukan saat2mcm ni....

So when you still have time to spend with ur little ones, try to enjoy the together hokey... Once baby grown up, mesti rindu suara riuh rendah mcm ni kan....

Lil'Raf skarang loves kicking his leg, kalau layan dia main ermmm mesti suka gerakkan kaki dia, n aku suka jer bg dia tendang2 my tapak tangan... Ni boleh tolong kuatkan otot kaki bayi.. Lil'Raf ni mmg suka menendang, dulu kat dlm perut pon mmg aktif ler sesgt nak bergerak, smpai one time tu doktor nak scan perut, tp jenuh nak scan coz lil'Raf tengah pusing2 tak duduk diam, tpaksa doktor tu tunggu about 20minutes barulah dpt scan... Lil'Raf nakal eh, saja tak nak bg doktor pegang tummy mommy yer...

Preggy mommies, be happy ya... Tempoh mengandung is one of the best experience tau... I loike! Nnt dah ada baby, lg best...bukan jer kita happy tengok how sweet our babies are, tp bertambah2 jglah kasih sayang kat dlm family kita...


19 Jun 2013

Letak Widget Sharing Button, Tweet Di Blog

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Hello hello.....

Sekarang ni kan,  mmg pengetahuan d hujung jari jerrrrr.... Mmg best boleh godek2 google,  i loike.... Si mommy ni almaklumlah baru jerr ada hati nak cantikkan blog (jeles tengok blog cute2 mcm cik epal,  cik lyssa gitu),  so terpanggillah juga nak letak widget yg penting blogger patut ada....

So kita pon belek2 byk tutorial yg ada kan,  tp bab2 nak copy paste ni kdg2 tak jd,  lg2 mommy ni kan mmg fail HTML... so kita google yg simple2 jer la mcm nak letak LIKE BUTTON,  TWEET BUTTON,  etc....

Mmg aku suka jerrr letak benda2 ni kat dlm my blog writing...

Jom install widget ni... 

Caranya,  korang go to this link,

https://www.addthis.com/get/sharing?clickbacks=1&type=bm&bm=tb8#.UcFAUH3mjMI

dah buat? Nampak tak tulisan tertera
GET SHARING BUTTON

Lepas tu korang pilih ler mana yg sesuai korang nak.... Ada utk blog,  wordpress,  joomla,  etc... 

Then,  bolehlah click SELECT STYLE

Lepas tu,  boleh la click INSTALL BLOGGER WIDGET.... 

Tp make sure korang log in dulu blog korang.... 

Dah install,  click la preview,  kalau suka then bolehlah SAVE CHANGES kan kat blog LAYOUT... 

Happy blogging,  cheers! 


Cerita Morning Sickness Aku

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Lil'Raf sleep soundly,  so si mommy boleh lah happy2 buat kerja sendiri ka...hapy jer bil tengok lil'Raf semakin membesar... mmg best jd mommy ni... Kdg2 mcm tak caya jer aku dah ada anak....

Flash back jap time kita pregnant lil'Raf....the  1st trimester... Ni time2 kita morning sickness mengidam mcm2 kan... Ada yg kena morning sickness teruk kawkaw, jap2 muntah,  mual sepanjang hari,  etc....

Time 1st trimester,  aku mmg suka sgt mkn sunkist,  boleh badmood kalau tak dpt mkn sunkist.... bg aku sunkist adalah mkanan yg plg sedap time tu.. so,  pendek cerita sunkist dibawa ke mana saja.... sama ada time jenjalan, outstation,  long ride every weekend ke,  sunkist ni ttp ada...

Dah 5wks pregnant mcm tu,  aku tetiba jer rasa mengidam soto daging **pelik,  spjg aku membesar ni,  kalau mkn soto,  aku cuma mkn soto ayam.... mmg soto daging tak sentuh lgsung coz perut aku ni tsk tahan mkn daging,  rasa panas semcm jer asal dah mkn daging**....

Jd bermulalah episod masuk kedai makan keluar kedai makan semata2 nak cari soto daging yg SEDAP.... mr. Husband la yg jd mangsa kena drive keliling kota utk puaskn hati si isteri dia ni.... Tp dlm byk2 kedai,  ada 3 kedai jer yg mmg jd pilihan hati... Mmg puas hati mkn soto daging kat sana **mcm rasa nak pigi mkn soto la pula time ni jg,  ahaks**...

Satu lg yg aku ingat time 1st trimester tu,  aku pon mcm kebiasaan wanita mengandung,  ada rasa mual tp tak der la smpai muntah2....so mcm mana nak hilangkan rasa mual,  tips aku senang jer...

Hilangkan rasa mual ketika mengandung:

1) makan krakers...sediakan siap2 krakers dlm container yg mudah dibawa ke mana2.. Pilihan krakers aku time tu semestinya jacob's original dan juga weetameal... Sgt2 membantu mengurangkan rasa mual...
2) minum air madu dan mkn kurma.. Ini pun membantu juga....
3) mkn asamboi....

P/s: since time aku pregnant aku tiada alahan pada segala mcm bau,  so rasa mual aku time pregnant kira tak der la teruk sangat,  tips yg aku bg ni pon based on my experienced yer.. Maybe lain org lain ler caranya nak hilangkan rasa mual tu... Tp kalau nak try my style,  sila2lah yer,  kot2 boleh tolong hilangkn mual preggy momma...

Ada satu benda yg aku tak SUKANYA time 1st trimester tuuuuu..... >>>>>gosok gigi..... Serius i hate the toothpaste taste hokey,  mmg menyampah... Ntah brapa kali kena tukar toothpaste,  nasiblah gigi aku ni tak rosak coz mls nak gosok time tu... Ngee...

Morning sickness korang pula mcm mana? Biasa2 jer ke ataupun mmg teruk giler?.. Anyway,  preggy momma,  jgn lupa jaga kesihatan yer.... Cheers selalu,  ceriakan hari kamu,  no no STRESS yer.


Cerita Aku Dan Sunkist

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Teringat time pregnant lil'Raf last year,  waktu muka2 pregnant (time tu tak tau pon aku ni dah pregnant,  ahaks) akan jd kebiasaan asal bgn pagi jer nak breakfast,  mesti buka fridge and cari sunkist...benda pertama aku nak mkn mesti sunkist... **hokey,  aku mmg suka mkn sunkist b4 this,  so bekalan sunkist mmg slalu ada kat dlm fridge **

Lepas breakfast,  mesti rasa nak berguling balik kat tilam... Ish ish,  buruk benar perangai yer,  dah jd isteri org still boleh bersenggang ikut suka hati aku... So,  after a while bila dah tahu kita ni pregnant,  benda yg aku risau is how if i've terrible morning sickness? Nnt nak minta itu ini yg pelik2, naya pula mr. Husband nak kena carikan...

So,  bermulalah journey aku menggodek segala info ttg morning sickness.... Ada yg bgtau nnt boleh muntah2, tak suka certain bau,  nak mkn mcm2, mual mual,  etc....

Nasiblah dkt area rumah ada kedai borong buah,  so mmg every week aku borong buah... serius murah,  penuh fridge rumah dgn buah,  nasib mr. Husband tak komplen fridge penuh sampai nak letak benda lain pon kena berasak2...aku borong semestinya sunkist,  grapefruit,  apple, grape,  kiwi,  strawberry dan lemon... Kdg2 kdai borong tu siap ada promo jual yogurt murah... wow! buat mata aku ni bertambah keranjang la jadinya.... **tak hengat dunia si mommy ni kan**...

Kdg2 mr. Husband perli 'takkan mkn buah import jer?' sambil jeling2 kat buah yg byk dlm fridge...
Hehe,  aku biasalah mesti bg jawapan vogue 'local fruit mahal tau,  pisang sesisir dah rm5, tp isi berapa kerat jer'....

P/s: ada yg pesan at aku,  jgn mkn sunkist selalu,  tak elok... Tp ada aku kesah! dah elok2 mkn buah baik utk dptkn fibre,  tak der la aku nak sembelit2 nnt.... Hurmmmm... Satu lg,  sunkist kan kaya dgn vit. C,  so secara tak langsung boleh cantikkan kulit,  ngee.

Cekitdout... Khasiat sunkist **godek frm google**

1) kaya vit. C
2) memperbaiki daya tahan badan
3) baik utk kesihatan hati : mengandungi folat,  pektin,  kalium dan fitokimia
4) membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi

So, takde sebab kita yg preggy2 ni tak boleh mkn sunkist kan... Kalau dok dgr org ckp sunkist tak bgus for preggy women,  abaikn jer...

 ~disclaimer~ jgn mkn sunkist kalau alergi dgnnya,  boleh membahayakan kesihatan.

18 Jun 2013

Elakkan Bayi Kembung Perut

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Lepas mandi n susukan lil'Raf,  dia tidur nyenyak til now,  dah jam 11am yer.... Best je lil'Raf tdur kat portable rocker dia... Aku pula duduk santai sebelah lil'Raf,  dia gerak jer sikit aku goyang2kn rocker dia... Selesa yer baby sleep on ur rocker siap ada fungsi getaran,  bdn pon sedap diurut... **teringat pula kerusi urut berbyr kat mall,  kan best kalau mampu dimiliki,  boleh juga manjakan bdn mcm lil'Raf... **

Gmbr tak dpt upload,  wait till my laptop kembali ke pangkal jalan,  then only could upload some nice pics... Hampagas this Note unable to upload gmbr in blog... Uwekkkk....

Lil'Raf busy zzzzz,  mommy pon busy la juga main game....stop playing now... **sila blame play store **

Jom back to the topic sebenar,  nak share sikit pengalaman time lil'Raf newborn n lil'Raf dpt kembung perut...  Dah aku ni 1st time mommy kan,  siap tinggal sendiri2 with mr. Husband,  so bila lil'Raf nangis memanjang jer,  mesti lah cuak semcm kan... Aduh!

Seriously,  aku tak tau sblm ni baby kalau kembung perut mmg akan meragam... Lil'Raf slalu meragam waktu baru lahir akibat kembung perut,  plus susah nak buang air besar... Mcm2 nasihat aku dpt,  smpai ada syorkan supaya lil'Raf ni dberi mkn pejal... HELLO..... my baby baru jer 5wks at that time hokey,  giler aku nak suap mkn pejal kat lil'Raf.... Kononnya lil'Raf kembung perut gara2 aku tak bg cukup susu bdn ...

Hokey betul aku tak cukup susu bdn utk lil'Raf,  mcm2 dah cuba tp tak cukup2 juga,  tp tu bukan sbb kenapa mesti nak bayi kita mkn makanan pejal seawal 5wks hokey... Nasiblah sekarang ni,  maklumat kat hujung jari jerrrrr,  so senang la nak godek2 ilmu drpd mommy2 yg lain...

Kembung perut itu biasa bg bayi kot,  mcm lil'Raf yg slalu kembung perut... Especially sebelah mlm,  lil'Raf lebih mudah dpt kembung perut... tangisan lil'Raf rasanya boleh bangunkn jiran seapartment kami,  nasiblah jiran2 kami tak komplen yer....

Info yg aku dpt,  utk kurangkn bayi kembung perut
1) pastikan sendawakan bayi setiap kali lepas menyusu
2) sapu minyak telon pada perut,  ubun ubun,  betis dan tapak kaki bayi utk kurangkan angin masuk ke dlm bdn bayi
3) pastikan bayi berpakaian sesuai,  tidak terlalu nipis pd cuaca sejuk
4) mandikan bayi pd waktu sesuai,  tidak terlalu awal pagi dan terlalu lewat petang
5) pastikan kaki bayi disarungkan booties
6) sekiranya bayi susah mau berak kerana kembung perut,  urut perut bayi ikut arah jam dan angkat kaki bayi berulang2 seperti mengayuh basikal **tp jgn angkat lama sangat,  nnt bayi penat pula**

Based on my experience la kan,  mmg byk membantu info2 yg aku dpt... Thanks semua yg rajin sharing info kat internet... Utk lil'Raf,  aku prefer guna minyak telon berbanding minyak kayu putih atau minyak yuyi coz kesannya lebih baik terhadap lil'Raf...

Dan bab2 minyak mana yg bagus,  kenalah try an error ok,  tak semua baby boleh terima minyak gosok apa saja,  ada yg choosy... Mcm lil'Raf,  kalau gosok minyak yuyi,  kulit dia mcm merengsa warna merah,  sama juga kalau guna minyak cap kayu putih ... Tp kalau minyak telon (aku guna cap lang yg tutup botol pink tu) dia ok jer ....

So,  newly mom,  byk2 bersabar yer kalau baby kecil korang nangis memanjang.... Mungkin dia lapar,  tp mungkin juga si baby kembung perut..

Happy parenting....

Cerita Aku & Awan Biru

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Awan tu mmg warna biru ke?......
Agaknya la,  aku pun tak sure.... Coz kalau mlm,  warna biru btukar hitam.... Ngee!

Tu sebab la kot ada pepatah 'langit tak slalunya cerah' ... Mmg pon,  coz asal dah mlm,  awan pon jd gelap kan,  so sure la sang langit pon malap.... Eh eh,  apahal pula crita pasal awan biru ni.... Apa kes ni?

Dulu dulu kan,  time kecik kecik la,  aku suka sgt tengok awan,  lagi2 kalau ada kapal terbang limpas kat zon atap rumah aku,  mesti fiki wow! kapal melanggar awan,  jaga2 nnt raksasa keluar! Serius time tu ingat kat atas awan tu ada raksasa...... Ni lah penangan tengok cerita ultraman.... Caya sgt raksasa tu wujud.....

Smpai skarang aku ni dah ada anak,  crita ultraman ni still wujud.... **budak2 kat jepun tak bosan ke tengok cerita ni, mcm dah jd cerita harus tonton setiap keturunan la pula** tp aku layan jer,  tak bosan pun... Ngee.... **dulu dulu jaman air batu bukan byk cerita pon boleh tengok,  paling paling sesame street,  ultraman,  popeye,  inspector gadget,  pink panther.... Dan ada few lg... Oh ya cerita gaban pun best juga.... **

Oh ya,  ckp psl gaban,  aku adik beradik siap cipta lagu versi masuk tandas lg.... Asal nak mandi jer,  kami tiga beradik nyanyi lagu ni sambil main air smpai lupa diri dah berbaldi baldi air kami bazirkan,  lepas tu kena jerit oleh momma pasal lambt sgt nk siap mandi....

Lagu tu mcm ni....
Gabannnnnn
Hari hari cuci jambannnnn
Pakai penyapu ibannnnn

***aku dah besar sikit,   bru aku tau iban ialah salah satu suku di swak,  dan tak da penyapu yg dipanggil penyapu iban***

Aku dah tak ingat siapa antara kami tiga beradik yg cipta lagu gaban mcn tu... Lg pelik apa kaitan gaban n cuci jamban... Tima kaci pada budak swak yg pindah masuk kat sekolah yg aku attend coz bgtau aku pasal suku kat swak n penyapu tu.... **pengetahuan am aku ketika tu mmg ditahap yg rendah,  tak mcn budak sekarang,  maklumat kat hujung jari jerrrrr,  so sorry sgt coz kitaorg nyanyi lagu buruk mcm tu**

Sekarang ni awan mmg still biru,  sama jer warna time aku kecil dulu,  n tiap kali tengok awan,  mmg byk cerita aku time kecil yg ada kaitan dgn awan...

Blue blue sky
I wanna fly high....

Mommy Lupa Diri...

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Semlm daunlod game...  Yes.. Dah lama tak main game... Sejak jadi mommy ni,  bab2 daunlod segla benda dah terstop secara sendiri,  bz urus my lil'Raf... Tp tu lah,  panggilan pulau betullah play store ni B-)... Boleh jer daunlod segala benda,  free pula tu!  Kalau yg kena byr,  silalah hack yer.... Boleh jer hack brg kat dlm play store tu jd free,  ahaks!  I loike.

Pasal td lil'Raf bgn awal sgt,  kena lah si mommy pon bgn sama kan,  dah anak nak susu,  kena lah bg kan... Galak jg si lil'Raf ni lepas bgn tak hengat nak tidur blik,  tup tup dah sedar subuh kan... Time subuh brulah si lil'Raf ni sibuk nak tidur,  tp mommy dah tak ngantuk la pulak....

Jd apa lg,  main game la si mommy ni! Game main teka teka logo...  Cuba korang try,  tengok brapa byk logo dlm dunia ni yang korang mampu nak teka tanpa bantuan google search yer kengkawan.... ahakz!.... Main punya main,  cepat jer masa berlalu,  tengok2 dah jam 6.30am... Sentap kejap coz lil'Raf dah bgn balik... Erm.... ^o^  tak pa,  nnt mommy sambung main lagi,  tunggu lil'Raf siap mandi n susu n tdur balik....

Sungguh lupa diri si mommy,  tak hengat nak buat kerja lain eh?....... Psstttttt,  jgn bgtau daddy yer...  Ngeee....

**try nak include some nice pic,  tp hampagas la pula NOTE ni,  uploading gmbr kat blog punya lah lembap,  lg teruk kalau guna app blogger tu,  lgsung tak keluar features utk upload gmbar :-[ **

lil'Raf tidur nyenyak rite now,  jap lg nak smbung main teka teka logo,  yeah.


17 Jun 2013

Awak Memang Layak Dapat PhD!

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

Mr.  Ban On Tong bukan nama sebenar,  hadiri temuduga utk mengisi kekosongan jawatan....  Jawatan yg dipohon: tukang kayu... Dgn penuh semangat si on tong ni pigi tu temuduga...

Kerani: mau apa dtg sini?
On tong:. Mau cari kerja... Ada kosong ka miss?
Kerani: mau tanya boss oooo,  mari ikut jumpa boss...

Bos: cari kerja apa?
On tong: (si on tong ni mula2 mau bgtau sama bos dia mau kerja tukang kayu,  tp apa kelassss kalau tukang kayu kunun)  ermmmm,  saya mau kerja itu wood specialist.

Bos: (aiseh ini apek,  bila masa pula kompeni buat iklan cari wood specialist,  aku ni cari tukang kayu... Tp ndak apa,  layan ja apek ni) oooo,  wood specialist aaa,  ada pengalaman kerja ka?  Berapa lama kerja?
On tong: ada woooo,  suda lama kerja,  20tahun gitu...

Bos: (boleh tahan juga apek ni) dulu degree dapat mana? Major apa First degree?
On tong: degree aaaa... (garu-garu kepala si on tong ni terpinga pinga apa brg degree ni)... Ada oooo,  sana klinik,  tu doktor ckp badan saya ok ja,  boleh kerja 37degree tu doktor cakap... Tiada demam...

Bos: (lain aku tanya lain dia jawab)..... Ermmmm,  sudah kawin ka? Brapa anak?
On tong: (aiseh,  ini bos byk cantik... Tanya kita kalau sudah kawin pula,  mau ngurat aku lar ni,  aku tau la aku ni handsome)..... Kawin aaaa? Jgn bilang kawin,  saya ada MBA... (sengih sengih si on tong)...

Bos: (berlagak,  degree pun teda,  ada hati bilang ada MBA...)  MBA mana dapat?
On tong: (aiseh)  dulu dulu saya dapat sana church lor,  kawin sana church,  tp bini sudah tiada oooo... Sudah pigi utk selamanya... I'm married but now available lor... Org bilang saya ni MBA...

Bos: (tepuk dahi sendiri,  sambil geleng kepala)
On tong: aiya bos,  jgn ini mcm,  jgn pukul2 dahi... Kalau cinta sama saya,  saya lagi suka...
Bos: (dgn nada serius) hey ban on tong,  kamu ni betul2 ada itu PhD...  Bagus kamu pigi check sana hospital mesra....
On tong: bos,  phd tu apa? Anak saya ada phd,  dia blajar sana universiti oooo....
Bos: (mengeluh)  kamu ada itu Permanent Head Damage!!!!!

On tong: jd bos,  itu wood specialist tada ka?

Rasanya,  si ban on tong ni dapt ka tu kerja?  Aduh!

Ok bebeh,  gtg...  Hapy reading... Ngeeee...

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting