Money Jars

26 Jun 2013

Escape School Seperti Ferris Bueller

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Siapa pernah tengok cerita ferris bueller's day out? Recently ada main kat hbo kalau tak silap... Ni filem dah lama dah, cerita tahun 1986 tapi still aku suka...

Ni cerita feris bueller,  seorang pelajar senior sekolah tinggi,  berniat untuk escape sekolah semata-mata mau 'berpoya-poya' dengan gf dia,  sloane peterson dan kawan baik dia,  cameron frye.. Misinya berjaya memperdayakan his dean of student,  his parents and his sister untuk bersiar-siar di bandar besar,  chicago..... 

Korang pernah tak ponteng sekolah time dulu dulu??? Crita ferris bueller's day out ni buat aku teringat time muda2 dulu,  ada hati nak ponteng sekolah tanpa pengetahuan parents... Huhu,  kalaulah parents tau aku ponteng sekolah,  habis kena sebat oleh rotan! 

Dulu dulu thrill ponteng sekolah tak sama dgn zaman sekarang kot... Dulu dulu kita pakat dgn kawan2 ponteng sekolah jumpa kat port biasa.. siap bgtau jam brapa nak jumpa n pleaseeee be punctual ok... **kitaorg mana ada telefon bimbit mcm jaman sekarang nieee**1000x jeles dgn bebudak sekarang... 

Kalau ferris bueller pusing2 chicago,  kitaorang tak de la pula nak pusing2 bandar,  takut terserempak dgn parents kitaorg,  tau2 lah bandar kitaorang kan kecik jerrrr... Manatau terjumpa makcik joyah jiran depan rumah itew,  habis dia bgtau mak.. Kalau setakat bgtau tak pe la juga,  kalau dia bubuh perasa secukup rasa ajinamoto,  errrmmm sedap jer mulut dia mereka cerita lebih2, mmg teruk nnt aku kena kerjakan oleh mak kan... 

So,  kalau korang ponteng sekolah,  apa korg buat??? Kitaorg,  ntah kenapa mcm jd satu kemestian,  mesti nak lepak kat state library,  kalau fikir balik,  bukan ada apa yg best pon kat state library... Selain buku2nya susah gilerrr nak dpt the latest edition,  ermmm paling pon sbb ada aircond kot,  so kitarang pon boleh lah cari sudut2 baekkk punya,  bolehlah zzzz kan... **tak sopan bangat tidur kat dlm library**

Selain lepak kat library,  kitaorg lepak kat tepi pantai cubuk org dating,  hehehe sambil makan jagung rebus dan minum cola... Kdg2 mkn aiskrim apek yg naik basikal menjaja sekitar tepi pantai... Standard perisa aiskrim time tu,  coklat vanila jagung dan jdg2 ada strawberry... Satu scoop 30sen, dua scoop 50sen...aiseh..

ada satu tmpat lg kami lepak,  kat muzium... Haha,  berangan nak cari harta karun!!! 

Oklah readers,  nextime kalau nak ponteng sikul,  apa kata berponteng penuh hemah...takkan asyik2 masuk kedai game jerrr....oppsss! 


post signature

Topeng Muka Anti Jerebu Khusus Untuk Wanita Sahaja

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


Jerebu mmg teruk skarang kat kuala lumpur.. 
Tp yg bestnya,  topeng muka baru telah berjaya direka,  khusus untuk wanita sahaja.... 

V
V
V
V
V



post signature

Masalah Negara

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


Minum milo anda jadi sihat dan kuat

Tu lagu jaman 80an waktu aku kecik2, asal minum milo ja sibuk mau nyanyi lagu ni.. **nyanyi dlm hati diri sendiri,  ngee**

Ok,  back to cerita asal,  aku ndak mau MILO,  aku mau SUSU.. . yes susuuuuu.... Lil'Raf minum susu,  si mommy pon sibuk mau susu.. 

WHY???? 

Pasal aku ada masalah negara,  jd aku perlu minum susu untuk pastikan aku ada tenaga utk berdepan dgn masalah negara dan aku perlu fokus dgn masalah itew.. 

So,  readers... Kalau korang ada masalah sounds like boleh-selesai-tp-mcm-tak boleh, jom minum susu to stay awake.. Tau2la kan,  susu boleh reduce stress level so that you can be more focus.... 


Tu sebab eh budak sekolah dpt susu free???? Aku pon nak jugaaaaa


post signature

24 Jun 2013

Istighfar, Kelebihan & Manfaatnya

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post
Salam isnin semua... Just wanna share a good knowlege that I read yesterday... It's about ISTIGHFAR...  dlm sehari,  berapa byk sgt kita beristighfar????  tepuk dada tanya iman lerr jawabnya...


Kelebihan dan manfaat istighfar

1) menggembirakan allah - allah sgt suka kpd hambanya yg bertaubat

2) dlm surah al baqarah ayat 222, allah berfirman sesungguhnya aku menyukai org yg bertaubat dan org2 yg mensucikan diri

3) istighfar boleh menyelamatkan kita drpd api neraka

4) dinyatakan di dlm surah ali imran ayat 135-136
Dan (juga) orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampun terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui. Mereka itu balasannya ialah ampunan dari Tuhan mereka dan syurga yang di dalamnya mengalir sungai-sungai, sedang mereka kekal di dalamnya; dan itulah sebaik-baik pahala orang-orang yang beramal.”

5) syaitan berputus asa untuk menyesatkan org yang sentiasa beristighfar

6)  Rasulullah bersabda, "Barangsiapa yang senantiasa beristighfar, maka Allah akan memberikan kegembiraan dari setiap kesedihannya, dan kelapangan bagi setiap kesempitannya, dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangka.”(HR.Abu Daud, Ibnu Majah dan Ahmad).

7) istighfar boleh membersihkan hati manusia yg telah melakukan dosa

8) istighfar boleh menghindarkan diri daripada menjadi zalim

9) istighfar memurahkan rezeki manusia dengan menghapuskan dosa-dosa yang menghalang rezeki,  memberikan anak dan menurunkan hujan

10) istighfar menjadikan manusia lebih beruntung

--------------------

Kita hanyalah manusia biasa yang tidak lari daripada melakukan dosa,  namun Allah SWT maha pengampun,  lagi maha mengasihani.... Kadang2 kita berasakan hidup kita terlalu banyak masalah, atau terlalu sempit rezekinya,  jadi marilah kita sentiasa bergantung kepada Allah SWT... Bacalah ISTIGHFAR dengan banyak dan sentiasalah utamakan Allah SWT dihati kita... 

Jangan lah bergantung selalu kepada manusia lain,  tapi bergantung lah kepada ALLAH SWT... Ingatlah ALLAH SWT, pasti ALLAH SWT akan bersama kita.. Insya Allah... 



post signature

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting