Money Jars

27 Jul 2013

Alvivi Buat Kecoh Lagi, Kali Ni Dengan Bak Kut Teh

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


hi readers ...

huh! kecoh juga pasangan alvivi ni , gara2 gambar ni dorang dpt merasa tidur di penjara ... mesti seronok kan sekali sekala tidur kat dalam sel....

tapi lg best, ramai giler yang bagi respon apabila gambar ni dorang muatnaik kat laman sosial dorang kan, dan serata ceruk dunia start bagi komen memasing .... ada yang tetiba dlm satu saat jadi ustaz/uztazah pilihan ...ada yang dlm sekelip mata dok jd penceramah bebas gara2 gambar ni ...

this is my opinion ok ... >>> gambar ni hak mereka, kerana mereka bukan islam, so mmg tidak salah dorang mkn bak kut teh daging babs tu, dorg tak langgar agama dorang... tp mcm mana pula dgn org kita yang agama sah2 islam, tp boleh minum arak???? antara alvovi yg mkn bak kut teh dan mereka2 yang islam tp minum arak, mana satu yang patut dihukum? atau antara alvivi dan mereka2 yang ponteng puasa (tp mmg dah layak puasa) mana satu yang perlu dipersalahkan???

aku tak sokong alvivi hokey, tp benda ni buat aku tertanya2, kenapa cepat sgt kita nak hukum orang lain, napa tak hukum diri kita sendiri? ooooo, pasal logo halal tu, tu mmg salah alvivi letak logo halal, tp masalahnya, logo halal tu bukan hak cipta terpelihara, so anyone boleh ambil logo tu and letak kat mana2 gambar ..so, itu yang lemahnya kita... kalaulah kita mempatentkan logo halal tu, dan hanya boleh digunakan oleh pihak berkuasa yang bertauliah, so anyone yang guna logo tu harus dihukum, not only alvivi ....

untuk yang beragama islam, just forget about this alvivi and their bak kut teh ... let's allah punish them... lagipun kita kan ada surah alkafirun yang menjelaskan tentang pegangan agama kita dan pegangan agama mereka ...

" lakum dinukum wali yadin "

lepas ni aku harap, logo halal tu dipatentkan dan hanya boleh digunakan oleh pihak berkuasa yang bertauliah, so that hak cipta terpelihara, no one can abuse the logo .... dan satu lagi, bagi umat islam, berjihadlah dengan cara yang baik, stop give emotional comment ... allahlah yang berhak menghukum mereka ... dan aku yakin, hukum allah itu adil.

to alvivi, semoga kamu berdua mendapat petunjuk kebenaran, who knows hari ni kamu jadi dajal , tapi esok lusa allah memberikan kamu petunjuk ... i'm stupid sometimes just like both of you, but i learnt from my mistake, wish both of you do the same ....

alvivi, you are living in malaysia, please behave yourself according to the rules of the country .... otherwise, go somewhere where people can accept your attitude .... are both of you out of your brain? ....

so alvivi, July is yours!

24 Jul 2013

Godaan Syaitan Ketika Bayi Lahir

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

image : google

cerita yang mrs.Dizzy terbaca, mcm best untuk dikongsi bersama ...

GODAAN SYAITAN KETIKA BAYI LAHIR

Ada sebuah hadits, dari Abu Hurairah ra yang meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda;

‘‘Tidak ada seorang bayi pun dari anak Adam yang terlahir, kecuali ia pasti mendapat tusukan dari syaitan sehingga bayi itu menangis dan menjerit karenanya, Kecuali Maryam dan putranya (Nabi Isa a.s.)!!!’’(HR. Bukhari dan Muslim)

Dalam hadits lain, Rasulullah SAW bersabda; ‘‘
Jeritan bayi ketika lahir adalah karena mendapat tusukan syaitan’’ (HR. Muslim)

Dari hadits di atas dijelaskan bahwa semua manusia, entah itu orang tuanya muslim atau tidak, ketika
bayi lahir maka akan didatangi syaitan dan diganggu pada saat dilahirkan. Datangnya syaitan pada saat itu adalah untuk menancapkan tusukan ujung jarinya pada kedua mata anak Adam.

Syaitan menusukkan jarinya tersebut adalah syaitan berharap kelak di kemudian hari, anak Adam
tersebut menjadi pengikut setianya. Matanya tidak bisa ‘‘MELIHAT’’ dengan benar antara yang baik dan yang jahat.

[-] Kebaikan akan tampak menjadi bayang² yang samar sehingga ia akan enggan menuju ke arah
kebaikan tersebut.

[-] Kejahatan akan tampak seperti kilauan cahaya yang sangat meggiurkan sehingga ia akan berlari
untuk menyongsongnya.

Oleh karena itu, Rasululah SAW memberi tuntunan kepada umatnya agar terhindar dari gangguan syaitan pada saat bayi dilahirkan, yaitu;

PERTAMA

Dengan di azankan pada telinga kanannya dan di Iqamatkan pada telinga kirinya. Ibnu Abbas ra menuturkan bahwa Rasulullah SAW bersabda; ‘‘Ajarkanlah kalimat ‘‘Laa ilaaha
Illallahu’’ kepada anak²mu sebagai kalimat pertama yang mereka dengar...!!!’’ (HR. Al-Hakim) Rasulullah SAW juga bersabda; ‘‘Barang siapa yang mendapati seorang bayi yang dilahirkan, kemudian di Azankan di telinga kanannya dan di Iqamatkan di telinga kirinya, maka ia tidak akan diganggu oleh Ummu Shibyan (syaitan yang selalu mengganggu anak kecil)...!!!’’ (HR. Ibn Sunny dari Hasan ibn Akira) Menurut Rasululah SAW; Syaitan akan ketakutan dan berlari sejauh²nya apabila mendengar suara azan.

KEDUA

Hal kedua yang bisa dilakukan pada bayi yang baru lahir adalah dengan dibacakan surat Al-Ikhlas pada kedua telinganya. Imam Muhyiddin Abi Zakaria Yahya dalam kitabnya Al-Adzkar Al-Nawawiyyah menjelaskan bahwa Rasulullah SAW membacakan surat Al-Ikhlas pada telinga anak yang baru dilahirkan.

KETIGA

Dengan mendoakan bayi yang baru dilahirkan. Untuk menghindari bisikan syaitan pada bayi adalah dengan membacakan surat Ali-Imran ayat 36 , dengan maksud untuk memohonkan perlindungan Allah SWT untuk anak yang baru dilahirkan agar terhindar dari godaan syaitan yang terkutuk.


فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ إِنِّي وَضَعْتُهَا أُنْثَى وَاللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْ وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالأنْثَى وَإِنِّي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وَإِنِّي أُعِيذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

ertinya;

‘‘Maka tatkala istri 'Imran melahirkan anaknya, diapun berkata; "Ya Tuhanku, sesunguhnya aku
melahirkannya seorang anak perempuan; dan Allah lebih mengetahui apa yang dilahirkannya itu; dan anak laki² tidaklah seperti anak perempuan. Sesungguhnya aku telah menamai Dia Maryam dan aku mohon perlindungan untuknya serta anak² keturunannya kepada (pemeliharaan) Engkau daripada syaitan yang terkutuk...!!!’’


Bacalah doa keselamatan dan perlindungan ini untuk anak Anda;

‘‘Ya Allah, ku mohon perlindungan kepada-Mu untuk anak ini dengan kalimat Allah yang sempurna dari kejahatan dan kesusahan, dan dari pandangan mata yang menyakitkan’’ amin... (H.R. Bukhari)


~ untuk renungan bersama ~

Cara Mudah Nak Elak Nappy Rash Pada Kulit Bayi

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post

image : Google

hello mothers . . .

hari ni saja jer mrs.Dizzy nak cerita2 pasal nappy rash....kalau yang ada baby kecil tu, maybe pernah ada pengalaman baby terkena nappy rash, teruk atau tak teruk, still it is annoying kan ....kesian baby, terpaksa melawan rasa gatal pedih tu, just imagine kalau punggung kita gatal2 , rasa mcm tak boleh nak duduk senang kan.... baby pun mcm tu la juga ...

image : Google

so mothers, kalau kulit baby korang jenis sensitive, jangan pandang remeh hokey...nappy rash ni bukan tak boleh nak elak, boleh jerrrr, tapi depends dgn kita yang mak mak ni rajin ke tak nak rawat anak ....

teringat dulu2 my kazen, dua2 anak dia kena nappy rash yang teruk ...kesian tengok kulit pungggung anak dia, merah gatal, asyik nak menggaru2 jer anak dia...so aku tanya la, awat boleh jadi tang tu kan,dia pon selamba jer jawab, gara2 selalu lambat tukarkan lampin anak... selagi lampin tu tak leaking, selagi tu la dia tak tukar punya, nak jimat kunun ....ish ish ish ...

just imagine kan, nak tunggu lampin leaking baru nak tukar ??? so, kalau baby pakai lampin more than 8hrs tak leaking2 juga, so takkan tak nak tukar kan.... common la mothers .... agak2 la kan the rite time nak tukar lampin, every 4 hours ke, every 5 hours ke.... bukan tunggu sampai leaking!

salah satu cara nak elak nappy rash ni yang mrs.dizzy amalkan sentiasa , everytime nappy changing, sapukan krim anti-rashes kat sekitar kulit punggung baby ok, then baru pasangkan lampin yang baru ... kulit baby akan terhindar daripada kegatalan ruam lampin... setakat krim drapolene yang byk kat pasaraya tu baru sekitar RM11.90 satu tiub apa lah sangat kan, berbanding nappy rash yang bayi korang kena tanggung ....

kalau baby tu boleh cakap, mesti dia bagitau how itchy it is and sangat2 merimaskan....

so mothers, take care of your baby, kadang2 small things tu kalau tak jaga elok2 , can lead to big harm things yang kita tak fikir...

takkan nak tunggu mcm ni baru nak terhegeh2 nak sapukan krim anti rashes...

v
v
v
v
v

image : Google

HAPPY PARENTINGS EVERYONE! cheers ....
let's be a better community

Bila Ashraf Muslim Berbicara

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


wan sakinah bagi hint2 dia ada 'click' dgn ashraf,

kemudian ashraf cakap "cuma dayana saja isteri saya buat masa ini"

sekarang, ashraf dan wan sakinah telah sah bernikah di Bangkok, dihadiri bersama parents perempuan dan sebilangan kecil keluarga kedua-dua belah pihak pada 7.7.13 ytang lalu....

firstly, tahniah kerana mendirikan masjid, semoga kekal ke akhir hayat.

secondly, tertanya2 is it right ashraf kawin kali kedua kerana perkahwinan pertama belum dikurniakan zuriat???? so reasons nak kawin lagi is because berharap can get zuriat??? mcm tu eh??? 

so if the 2nd marriage, still tak da zuriat, how??? itu bukan hak aku nak tanya kan, bukan hak kita nak nilai, tu semua urusan yang maha kuasa ....

nak kawin dua, tiga dan empat, kalau mampu dan ada persepakatan bersama , itu hak masing-masing, mrs. dizzy tak nak komen banyak2...tapi artis oh artis, mmg dah mcm ni la kan artis malaysia ni, tahap nak berterus terang tu mmg belum sampai satu level yang boleh dikatakan PROFESIONAL . . .

tapi kalau bab2 nak menafikan , mmg #1 punya lah.... tak bergoyang pokok cik oiiii kalau tak da angin, unless kau yang goyang2kan sendiri pokok tu...

kan senang kalau ngaku jer ...."yes, aku dan wan sakinah memang saling mencintai, dan dayana masih isteri saya", tak pun "ya, aku dan wan sakinah bercadang untuk berkawin buat masa terdekat, so pls no futher speculation, just wait and see" ...

sentap  semua orang kan! 


22 Jul 2013

Upgrade Seat to Flatbed (Air Asia X) Pada Harga Yang Sangat Rendah Menggunakan Optiontown.Com

Just Ms. Saranghae 0 comments Links to this post


anyone yang suka fly jauh2 tapi nak berjimat cermat terutamanya dalam mencari tiket penerbangan murah? we all know, Air Asia X is among the best option la kan kalau bab2 tambang murah nak fly overseas , tapi still depends korang nak fly ke mana hokey since air asia X limited laluan kat overseas kan. . .

dah fly jauh2 , mesti korang berharap dapat seats yang best kan..??? kalau dapat seats flatbed, mesti best, fly berjam-jam pon tak kisah, boleh baring2 tidur kat dalap kapal dengan selesa . . . nak tahu mcm mana nak dapatkan seat flatbed dengan kadar yang sangat berpatutan???? serious tak tipu. . .rasanya ramai dah yang tahu kan mcm mana nak dapat flatbed dgn kadar yang murah , tp kalau korang tak tahu, ni la Mrs. Dizzy nak bagitau rahsianya yang dah tak menjadi rahsia dah sekarang ni . . .

Mrs. Dizzy kalau nak beli airticket mesti cheapskate betul, asyik2 nak beli yang promo price jer . . . tapi sayangnya, promo price ni kalau air asia X susah sket nak dpt harga best untuk flatbed . . . .tapi tak kisah lah kan, beli jer harga promo ni , murah ma so jimat manyak my money money money hokey. . . . . . .p/s: tak cukup kaya mau beli tiket mahal !

dah beli promo ticket kat air asia X kan, so terasa mcm nak upgrade seat pigi flatbed pada harga yang super cheap, korang layari laman web www.optiontown.com ok . . . apa yang korang perlu buat, select negara asal korang >>>> malaysia, dan language >>>>english, then klik untuk teruskan, then kat upgrade travel option (UTO), masukkan data yang diperlukan dan klik la show upgrade option ...

so, optiontown ni akan suggest UTO untuk flight korang, then kena buat payment...pay first jer, nnt 1-3 hari , or paling lewat 4 hrs before nak fly, korang akan dapat notification from optiontown samaada upgrade seat korang berjaya ataupun tak . . .ni mcm gambling juga la kan  tak tentu dapat ke tak seat upgraded . . . . kalau berjaya, mmg best la kan, dapat flatbed pada kadar yang super cheap. . . .tapi kalau tak dapat, optiontown akan bayar balik duit korang within 5days after flight schedule korang . . .  

Mrs. Dizzy pun tengah waiting confirmation from Optiontown untuk upgrade seat to flatbed untuk flight ke Seoul, harap2 dapat . . .nnt bolehlah Mrs.Dizzy bertidur-tiduran dengan nyenyak kat dalam flight . . ..p/s: flight ke seoul sangatlah lewat malam, mmg patut kena guna flatbed. . .ngee.

so korang semua pun bolehlah guna Optiontown untuk upgrade seat hokey. . .

AddThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

A (12) Air Asia (1) Aku (2) B (11) C (4) D (7) Duit (2) E (7) Erich Fromm (1) F (7) G (4) Giveaway (1) H (8) Happy hour (1) Horrible (1) Islam (3) J (12) Jang Keun Suk (2) Jenaka (1) Jimat (1) K (2) Kawin (3) Kembung Perut (1) Kepercayaan (1) Kerja Bodoh (2) Korea (1) L (8) Lee Seung Gi (1) Love (1) M (4) mr.Handsome (1) Mulut Celupar (1) O (1) P (3) Parenting (5) Pregnant (2) Proverbs (2) Q (1) R (5) Ragam Manusia (1) S (7) Suka Hati Aku La (16) T (5) Tempat Menarik (1) Tips (2) Travel (1) Tutorial (2) U (2) V (6) W (8) Wanita (1) Wordless Wednesday (1) Y (1) z (1)
 

Lazy Dizzy Me Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting